Skocz do zawartości

Szwankowanie elektroniki - klimatronic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

myślałem, że już nic mnie nie zdziwi, ale jednak...

Żona po powrocie do domu zamknęła samochód. Ja po około 4 godzinach wracając usłyszałem, że w samochodzie pracuje nawiew. Na początku myślałem, że to REST, ale był wyłączony.

Odpaliłem samochód, wyłączyłem wszystkie źródła poboru prądu, zamknąłem samochód i odczekałem trochę. Była cisza.

Po wyjściu dwie godziny później dmuchawa sama się włączyła. Co może powodować takie problemy? Nie mam jak się podpiąć INPA obecnie do soboty.

Dodam jeszcze, że przekręcenie kluczyka na pierwszą pozycję skutkuje startowaniem i wyłączaniem się panelu z częstotliwością sekundy.

Podobnie działa REST - włącza się i wyłącza na zmianę.

Gdzie szukać przyczyny problemu? Akumulator rozłączyłem, ale nie na tym sztuka polega....

Opublikowano

Goldi, działo się to przy włączonym silniku, czy bez też?

W sumie dostęp jest prosty, a z dawnego E46 (rocznik ten sam) jakiegoś mam, więc powinno udać się sprawdzić do czasu dotarcia nowego (o ile to pomoże).

Opublikowano
Goldi, działo się to przy włączonym silniku, czy bez też?

W sumie dostęp jest prosty, a z dawnego E46 (rocznik ten sam) jakiegoś mam, więc powinno udać się sprawdzić do czasu dotarcia nowego (o ile to pomoże).

Na włączonym silniku nie zwróciłem uwagi żeby coś się działo. W sumie to przez przypadek odkryłem że dmuchawa dmucha na wyłączonym :cool2: Trwało to może kilka dni aż jeż przestał całkowicie działać (czytaj nie miałem nadmuchu wcale) Założyłem ten od E46 i już ponad pół roku działa.

Ps. Stary rezystor odesłałem do regeneracji i obecnie leży w garażu i czeka :wink: (regeneracja to koszt około 80 zł )

Opublikowano

Zrobiłem diagnostyke, bo dziś rano już nie wstał.

Nie wiem, ale to jednak chyba nie jeż, tylko zaśniedziała masa? Gdzie szukać dziury w całym? w Którym miejscu samochodu?

http://img266.imageshack.us/img266/6033/klima1k.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/7259/klima2t.jpg

Opublikowano

Dziś wykonałem:

- podmianę jeża

- sprawdzenie bezpiecznika 75 (50A)

Dalej nic. Ponowię pytanie - gdzie szukać punktów masy od obsługi grzań płynów, klimy itp?

Opublikowano
kolego nie jestem pewny na 100%, ale u mnie są pod maską od strony kierowcy i od strony pasażera są takie czarne małe skrzyneczki i tam jest dużo przewodów właśnie przyczepionych do masy jedną śrubką. Zerknij tam choć nie wiem dokładnie od czego te przewody masowe. Powodzenia :D
Opublikowano

Poczytałem trochę TISa i wychodzi na to, że jest tego kilka sztuk. Jutro zajrzę i zobaczę co i gdzie.

Po rozwikłaniu zagadki zdam raport, w międzyczasie mogę się dopytywać co i jak.