Skocz do zawartości

320d- niepokojący świst z silnika.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem świezo po wymianie termostatów ,nasmarowaniu silownika turbiny, wymianie przewodow podcisnienia na silikonowe, wyczyszczeniu zaworu egr ,czujnika cisnienia doladowania , i dwoch elektrozaworkow egr oraz turbo, oraz niestety tylko wyczyszczeniu filtra odmy...,po calym zabiegu postanowilem zrobic test drive..oczywiscie rozgrzalem autko odpowiednio wszystko ok,poprawa znaczna w przyspieszeniu po wyzej wymienionych zabiegach...ale postanowilem przegonic bunie troche na 4 biegu cos kolo 3.6 tys obr zaczelo mi dziwnie swiszczec z silnika,tak piskliwie...odjalem noge z gazu i i bylo slychac ...na wolnych obrotach nic nie ma dopiero po dodaniu gazu ..najwiecej podczas przyspieszania ,na postoju slychac jak sie dodaje gaz ale juz mniej...zalaczam filmik ....dzwiek dochodzi jak by z silnika od walka rozrzadu...moze lancuszek rozrzadu sie poluznil...nie wiem....moze ktos wie i pomorze :?:

nagrany filmik :

http://www.przeklej.pl/plik/silnik-avi-003alu6ocbq4

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
he he to chyba nieźle ją przegoniłeś :D nie brzmi to typowo - tu pomorze nie pomoże :)
Opublikowano

może gdzieś się dolot rozszczelnił... poproś kogoś niech dodaje gazu a Ty nasłuchuj...

a w trakcie jazdy oprócz świstu coś jeszcze? zamułka, kopcenie?

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11

Opublikowano
Stawiam na wymuchaną uszczelkę przy kolektorze wydechowym przy bloku (są 2 uszczelki na 2 okna wydechowe) lub przy turbo.
Opublikowano
dolot napewno nie bo patrzylismy...zero kopcenia zamulki...tylko ten zj....ny swist! musze wlasnie zobaczyc na kanale od spodu co tam sie dzieje...ale to z gory ewidetnie slychac... :mad2:
Opublikowano
Nie dolot a uszczelka pomiędzy kolektorem wydechowym a blokiem lub między kolektorem wydechowym a turbo - bardziej stawiam na pierwszą opcję! Możesz zrobić test aby na wolnych obrotach kolega zatkał na chwilę szmatą końcówkę tłumika, a ty nasłuchuj czy coś się zmienia pod maską (dźwięk, widać spaliny). Na postoju czujesz spaliny w aucie?
Opublikowano
wlasnie spaliny juz dawno czulem ,wymienilem ta zlaczke elastyczna co sie lubi przepalac...troche sie polepszylo spaliny bylo tak jak by troche mniej czuc w aucie ale wtedy tego swistu nie bylo...zobacze jutro pod spodem co sie dzieje..moze cos widac...ale ten dzwiek tylko jest podczas jazdy,jak wkrecam na obroty go i jak schodzi...i to tez taki nierowny...raz jest raz nie ma...na postoju odrazu jak stane to go slychac ale pozniej jak postoi na biegu jalowym nic nie ma...nic zobacze jutro co i jak....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lubi często wydmuchać uszczelkę pomiędzy kolektorem a turbo, bywają też przypadki pękania katalizatora na górze, rura zaraz za turbo, ale ten twój odgłos...naprawdę dziwny, nie bardzo mi pasuje do tego
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiadomo co bylo ale przestalo swiszczec tak...zaden pasek lozysko wszystko bylo ok.przepatrzylismy na kanale ,przytykalismy wydech i nic ...ale postanowilem uszczelnic dolot do turbo,zeby sie lepiej trzymal na turbince oraz ten cienki waz od odmy opaska uciskowa lepiej umocowac bo napocone olejem bylo wkolo dolotu do turbinki, i przestalo :) no nie wiem czy to bylo od tego bo to definitywnie byl dzwiek z gory z silnika a nie nizej od turbinki,wkazdym razie zaniklo :lol: