Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam compacta z 1997 silnik M43. Jak wiadomo te modele E36 nie posiadają ekonomizera. Zakupiłem licznik VDO z 8/95 roku (czarny tył), przełożyłem zamiast swojego (również VDO, niebieski tył, 5/97 r.). Zrobiłem stosowny kabel żeby ekonomizer ruszył i wszystko gra. Mam za to problem z uruchomieniem kontroli ABS i Airbag. Na oryginale działa wszystko, na tym starszym z ekonomizerem niestety nie. Patrzyłem na schematy i wychodzi, ze muszę mieć licznik z 1997 roku, bo właśnie te piny się różnią od innych. Mam pytanie czy można zamienić dwa kable we wiązce, aby to ruszyć?

1 kontrolka: Patrząc na schematy wychodzi, ze muszę przełożyć pin 21 z niebieskiego gniazda do pinu 11 (też niebieskie gniazdo), ale mieć kontrolkę ABS, kolory kabli się zgadzają.

2 kontrolka: Co do poduszki to nie mam pewności, bo kolory kabli się nie zgadzają, ale wychodzi na to, że trzeba przełożyć Pin 16 z niebieskiego gniazda do pinu 15 w gnieździe białym. Wg. schematu kabel, który teraz jest wpięty do pinu 16 (niebieska kostka), napięcie jest podawane dopiero po stacyjce (kolor kabla fioletowo\żółty- HOT IN ACCY, RUN AND START). Natomiast pin 15 (kolor fioletowy) w białym gnieździe wg. schematu ma opis w w języku angielskim (HOT AT ALL TIMES), czy to oznacza że prąd musi być tam cały czas? Proszę o jakąś pomoc, bo ekonomizer działa, a kontrolek brak:/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Kontrolki w starszym liczniku nie działają po przełożeniu pinów. Kup licznik z 97 lub 98 roku, teraz mam nowszy i wszystko działa.
Opublikowano
Szukałem na alledrogo. Poszukaj tam auta po lifcie na części i pytaj sprzedawców o licznik bo często wystawiony jest cały samochód, a nie poszczególne części.
Opublikowano
Rocznik i producent to najważniejsze dane (VDO lub Motometer). Patrz również na stan cyferblatu bo nieraz odłazi. Co do przedniej szybki i cyferblatu, to można to przełożyć. Nieraz są takie liczniki w niższej cenie ze względu na rysy lub pęknięcia przedniej szybki. Mam w aucie z 97 roku licznik z 98 roku. Jego dane: VDO nr bmw 62 11-8 379 810, wyprodukowany we wrześniu. Taki licznik działa z autem z 6/97r.