Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj,

4 wtryskiwacz pokazuje jest do regeneracji, nad 6 też bym pomału myślał.

Kopci na czarno bo właśnie wtryski leją i jest bogata mieszanka.

Oczywiście może też kopcić gdy przepływka będzie umierała.

Auto jest ciche, nie jest mułowate jak się rozgrzeje ?

pozdrawiam,

Opublikowano

chm :roll: ... na podstawie korekcji ostrożnie stawiałbym taką diagnozę. Korekcja zależy od wielu czynników choćby takich jak ciśnienie sprężania... Zrobiłbym natomiast próbę przelewową, która wskaże, czy/który wtrysk przelewa i jest powodem takiego błędu w INPA. Ja miałem identyczną sytuację. Wymieniłem jakieś 20k temu wtrysk, który miał -2.5 bo myślałem, że to on jest winowajcą całego zamieszania. Niestety błędy się cały czas pojawiały i z czasem pojawił gorszy rozruch (ot taka zwłoka 1-2sek kręcenia) aż w końcu silnik zamilkł tzn nie dał się uruchomić. Podejrzewałem wtrysk nr 3 gdzie korekcja była -1.8 .

Próba przelewowa zdyskwalifikowała jednak wtrysk nr 2 przelew 40x większy niż pozostałych (korekcja +0.3) oraz wtrysk nr 6 przelew 20x większy (korekcja +0.2) :mad2:

Opublikowano
chm :roll: ... na podstawie korekcji ostrożnie stawiałbym taką diagnozę. Korekcja zależy od wielu czynników choćby takich jak ciśnienie sprężania... Zrobiłbym natomiast próbę przelewową, która wskaże, czy/który wtrysk przelewa i jest powodem takiego błędu w INPA. Ja miałem identyczną sytuację. Wymieniłem jakieś 20k temu wtrysk, który miał -2.5 bo myślałem, że to on jest winowajcą całego zamieszania. Niestety błędy się cały czas pojawiały i z czasem pojawił gorszy rozruch (ot taka zwłoka 1-2sek kręcenia) aż w końcu silnik zamilkł tzn nie dał się uruchomić. Podejrzewałem wtrysk nr 3 gdzie korekcja była -1.8 .

Próba przelewowa zdyskwalifikowała jednak wtrysk nr 2 przelew 40x większy niż pozostałych (korekcja +0.3) oraz wtrysk nr 6 przelew 20x większy (korekcja +0.2) :mad2:

Bardzo mądre podejście do sprawy :cool2: ,Ja także stawiam na próbę przelewową,miałęm ten sam problem co autor i okazało się że korekcje miały mało wspólnego z tym że na przelewie lał wtrysk(u mnie) na 2-gim cyl.Zgadza się też że wartość na 6-tym cyl. jest do sprawdzenia---ja miałem -1.85 i okazało się że wtrysk jest do regeneracji,objaw był prosty i szybko postępujący: dłużej kręcił,w pózniejszym stadium nie odpalił wogóle.Według schematu nie wygląda to tragicznie,ale dobrze wcale na 4 i 6 cyl--sporo odbiegają od pozostałych :wink: .Od siebie proponuje zdjąć przelewy na wtryskach,pokręcić rozrusznikiem i zobaczyć(druga osoba) z których wtrychów wypływa znaczna ilość paliwa(zauważalna-większa).Jeżeli chodzi o kopcenie przy raptownym dodaniem gazu,stawiam bardziej na policzone dni turbiny,mówie to na przykładzie własnym jak i sugestiom które wcześniej zaczerpnąłem na forum i u znajomych użytkowników.Wbrew pozorom turbina potrafi i robi własnie taki efekt kopcenia--kumuluje spaliny i w momencie ostrego dodania gazu wydobywa się to wszystko hurtem(wirnik na wyjściu wyrobiony :cool2: ).Dużo wspólnego z kopceniem ma regulator kąta łopatek w turbince,może nie w odpowiednim momencie zmieniać ich kąt przez co występuje taki dymek.Sprawdż sobie jakie podciśnienie jest na przewodzie dochodzącym do siłowniczka(0,6 zalecane i przy obrotach 1500-1900)-czyli w momencie ładowania.POzdr Dani

Opublikowano
Wbrew pozorom turbina potrafi i robi własnie taki efekt kopcenia--kumuluje spaliny i w momencie ostrego dodania gazu wydobywa się to wszystko hurtem(wirnik na wyjściu wyrobiony :cool2: ).Dużo wspólnego z kopceniem ma regulator kąta łopatek w turbince,może nie w odpowiednim momencie zmieniać ich kąt przez co występuje taki dymek.

Troche to nie tak dani :) ale mniejsza z tym.

Niech pojdzie do dobrego diagnosty i sie wyjasni