Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Moja najdroższa ($$$) bunia znow zaczela swiecic lewym reflektorem w niebo :duh: . Mialem to juz rok temu i podjechalem do elektryka, zdiagnozowal kompem ze czujnik jest walniety i poradzil wymienic tylny czujnik wychylenia wahacza . Czujnik akurat mi sie natrafil na miejscu uzywany wiec wymienilem na używke i starczylo do wczoraj. Prosze poradzcie jak w INPA a jak nie mozna w INPA to innym programie dojsc do odczytu z tych czujnikow tyl i przod zebym mogl dojsc czy i jaki czujnik wymienic.

Dzieki serdeczne!

Kuba

Opublikowano
Jak sie nie mylę to w module swiate w status pokarze ci pomiary z czujnikow, najlepiej jechać wtedy autem pod i z gurki żeby było widać ktury czujnik oszukuje

W INPA nie moglem tego znalezc, ale moj niemiecki jest na poziomie kilku słów... czy może to potrzeba DIS?

Dzieki,

Kuba

Opublikowano

Kolega Capaz mi pomogł sie odnaleźć w DIS, dzieki serdeczne za pomoc! Dzieki temu dowiedzialem sie ze diagnostyka swiatel jest w module "Footwell module" i w DIS znalazlem bląd tylnego czujnika wychylenia wahacza - czyli po roku znów do wymiany.

Wracajac do pytania o INPA, nie moglem tam wyszukac diagnostyki swiatel bo chodzac po omacku w INPA w "Footwell module driver FRM_87" dostawalem blad:

http://s13.postimage.org/twv1b7olj/INPACapture.jpg

Czy ktos wie co ten blad oznacza i czemu nie moge w INPA tam wejsc?

Dzieki!

Kuba

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok, widze ze temat nie jest zbyt oblegany :) ale cóż...ciagne dalej temat.... moze komus sie przyda ta wiedza.

Zmienilem czujnik tylny ( poprzedni kod 6 778 813 na nowy , wg FOTY dla e91/2007/03 nr to 6 784 696) i niestety brak poprawy :cry2: wzialem na komp odczyt z czujnika i mam takie odczyty:

http://s14.postimage.org/qofj19k4d/Capture4.jpg

Gdzies wyczytalem ze odczyt przy normalnej pozycji auta to okolo 2.5V... czy ktos moglby mi pomoc i na sprawnym e90 zrobic odczyt z tego tylnego czujnika zeby miec 100% pewnosci?

Dzieki!

Kuba

Opublikowano

Witam, ja miałem w e61 problem taki, że po wymianie lampy i modułu skrętu lampa świeciła mi w lewo, jeździłem po różnych macherach i diagnozy przez nich wydawane były z księżyca i do tego każda inna :) Więc sam odpaliłem DISa i zacząłem się bawić, DIS zgłaszał mi co diagnozę inne problemy, a to że problem z zasilaniem, za niskie napięcie w module, zwarcie do masy itd. Co ustawiłem lampę ręcznie na wprost, gasiłem samochód zapalałem i soczewka wracała w lewo. Próbowałem to co mi wpadło do głowy. Więc ostatnią rzeczą jaka była a wg mnie powinna być pierwsza to kodowanie NCS modułu skrętu.

NIe robiłem tego bo pseudo mechanicy mówili mi, że kodowali i zero skutku, więc postanowiłem jeszcze ja sam zakodować. Po kodowaniu wszystko wróciło do normy. Lampy same się ustawiły, xenon dynamic zaczął działać i działa do dzisiaj! Temat troszkę inny ale podobny, nie wiem czy posiadasz xenon dynamić, ale jak wszystkiego próbowałeś, to może kodowanie coś pomoże...

Opublikowano
Witam, ja miałem w e61 problem taki, że po wymianie lampy i modułu skrętu lampa świeciła mi w lewo, jeździłem po różnych macherach i diagnozy przez nich wydawane były z księżyca i do tego każda inna :) Więc sam odpaliłem DISa i zacząłem się bawić, DIS zgłaszał mi co diagnozę inne problemy, a to że problem z zasilaniem, za niskie napięcie w module, zwarcie do masy itd. Co ustawiłem lampę ręcznie na wprost, gasiłem samochód zapalałem i soczewka wracała w lewo. Próbowałem to co mi wpadło do głowy. Więc ostatnią rzeczą jaka była a wg mnie powinna być pierwsza to kodowanie NCS modułu skrętu.

NIe robiłem tego bo pseudo mechanicy mówili mi, że kodowali i zero skutku, więc postanowiłem jeszcze ja sam zakodować. Po kodowaniu wszystko wróciło do normy. Lampy same się ustawiły, xenon dynamic zaczął działać i działa do dzisiaj! Temat troszkę inny ale podobny, nie wiem czy posiadasz xenon dynamić, ale jak wszystkiego próbowałeś, to może kodowanie coś pomoże...

no to u mnie bedziesz musial teraz zakodowac,bo juz tak prawie rok jezdze ;) ,ze mi lewa nie dziala :)

Opublikowano
Pieczek nie ma problemu, mogę Ci wysłać opis krok po kroku + gotowy NCS z najnowszymi spdaten z ustawionym profilem itd itd :)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Sorry za opoznienie, u mnie pseudo warsztat zalozyl czujnik odwrotnie! a w ogole to stary czujnik byl OK tylko wiazka byla uszkodzona, co zreszta sugerowalem do sprawdzenia (wtyczke) od poczatku... pojechalem do porzadnego elektryka i od razu zrobil jak trzeba.

Kuba