Skocz do zawartości

320d wolno odbija pedał sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy może ktoś kojarzy mój temat, parę miesięcy temu wymieniałem silnik bo padł wał przez dwumas. Założyłem wtedy cały nowy komplet sprzęgło+dwumas LUKa. Po tej naprawie raz na jakiś czas działo się tak że pedał sprzęgła pomału odbija do góry. Jakaby w zwolnionym tempie, jakby coś go blokowało. Działo sie tak z 5 razy i przechodziło, raz na kilka tygodni. Jednak wczoraj i dziś zrobiłem po 80 km i cały czas dzieje się tak samo. Auto jedzie normalnie, nic się nie dzieje po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła w czasie jazdy niepokojącego, jedynie ten pedał tak jakby za wolno wraca do swojej pozycji. Jak sie zatrzymam i na wolnych obrotach wciskam sprzęgło i puszcze nagle to mniej więcej w połowie tak jakby coś go zatrzymywało na ułamek sekundy. W czym może tkwić problem?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
koledzy dziś się powtórzyła sytuacja z pedałem sprzęgła, przez ok 30 km sie tak działo teraz, bardzo wolno odbija pedał sprzęgła do góry, jechałęm normalnie wszystko ok, zatrzymuje sie chciałęm wrzucić na luz i zno zacinka, i tak przez 30 km auto juz odstawiełm zobacze jutro jak będzie. Dodam tylko że jak teraz wciskam z rzędu z 2-3 razy pedał sprzęgła to robi się on twardy i nie można już wcisnąć. trzeba puścić całkiem i po chwili wcisnąć. O co chodzi? Ma ktoś jakiś pomysł??
Opublikowano

sprawdz ile płynu hamulcowego masz, odpowietrzyć sprzęgło też warto i wymienić płyn na nowy. Potem trzeba szukać usterki w złym montażu sprzęgła.

Tak płyn hamulcowy bo sprzęgło na nim działa.

Edytowane przez K3m0T1989

szukam
Opublikowano
  • Autor
to się dzieje tak raz na miesiąc lub dwa miesiące, jeden góra dwa dni i wszystko wraca do normy.. Płyn hamulcowy wymieniałem półtora roku temu. A jak się odpowietrza sprzęgło?
Opublikowano
poszukaj, w książce sam naprawiam też chyba jest opisane.
szukam