Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ponieważ piszę na forum po raz pierwszy, chciałbym pozdrowić wszystkich posiadaczy BMW, a szczególnie X5

Mam następujący problem - niedawno kupilem E70 3.0Si sprowadzone prywatnie z USA, data produkcji XII/2007. Samochód ma reflektory ksenonowe. Wydaje mi się, że jest wyposażony w automatyczne poziomowanie (po uruchomieniu światła samoczynnie opuszczają się i podnoszą). Niestety nie został wyposażony w spryskiwacze reflektorów. Zarówo w autoryzowanym jak i niezależnym serwisie BMW powiedziano mi, że doposażenie nie jest możliwe ze względu na brak zainstalowanych odpowiednich wiązek przewodów i brak odpowiedniego zestawu doposażeniowego. Wydaje mi się to dziwne ponieważ niedawno widziałem na ulicy E70 z USA, które miało spryskiwacze.

Mam pytanie - czy ktoś z Forumowiczów zetknął się może z podobnym problemem i mógłby podpowiedzieć czy doposażenie tego modelu w spryskiwacze jest możliwe, a jeśli tak, to gdzie można to wykonać?

Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano

W polskich serwisach zawsze mają jakiś problem nie do przejścia. Podjedź do niemieckiego serwisu to od ręki ci wycenia i możesz umówić się na wykonanie.

Na pewno: wymina zderzaka, wymiana zbiorniczka płynu, zakup całego układu spryskiwaczy, położenie instalacji do spryskiwaczy i elektrycznej, przeprogramowanie komputera-przy włączonych światłach dziennych spryskiwacze nie działają.

Pracy jest dużo i jest to kosztowne. Jednak jak chcesz miec to bardzo - to mozna to zrobic.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jest to do zrobienia, jak jesteś z okolić 3city to mogę dać namiar.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E70 z US maja spryskiwacze jesli ktos takowe zamowil (najczesciej w ramach pakietu "pogodowego"), w US nie ma wymogu posiadania spryskiwaczy kiedy zainstalowane sa xenony

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Wielkie dzięki dla wszystkich za informacje. Zapomniałem podać - lokalizacja W-wa / ewentualnie podkarpackie.

Super, że można to zrobić, bo słyszałem różne opinie czy w Polsce i UE jest to obowiązkowe

Zastanowię się jeszcze czy szukać w Polsce czy jechać do Niemiec, ewentualnie zapytam o namiar na PW

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Super, że można to zrobić, bo słyszałem różne opinie czy w Polsce i UE jest to obowiązkowe

Maro2, wklejam Ci link

http://www.swiatelka.pl/printview.php?t=109

oraz wspomniany Dziennik Ustaw

http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2005,nr,108,poz,908,ujednolicony,ustawa-prawo-o-ruchu-drogowym%3Csup%3E1%3C-sup%3E.html

Generalnie, gdy sam szukałem info na ten temat, to uzyskałem odpowiedź, że w Polsce, jeśli xenony, to i ukł. samopoziomujący + spryskiwacze muszą być.

Wszystko później zależy od Diagnosty i ... policji, podczas kontroli...

Znajomi z Infiniti, te które mają sprowadzone z USA, stosowali nawet "zaślepki" montowane na zderzak, by zdobyć przegląd techniczny i "oszukać" policję :mad2:

Nie wiem, jak to się ma z autem, które zostało już dopuszczone do ruchu, a nie ma spryskiwaczy...

pozdr.,
Opublikowano

Zadzwoń do gościa z Wrocławia - Artur - cuda robi na kiju jeżeli chodzi o BMW

tel. do gościa 798909911

Pozdrawiam

ps. jak to zrobi (a zrobi rewelacyjnie) podziel się wrażeniami. Nie znam nikogo kto miałby większą wiedzę na temat elektroniki w BMW niż ten facet. Serwisy przy nim klękają.... Swoją drogą wiem, że jak w serwisie mają sytuację beznadziejną to sami do niego dzwonią, żeby pomógł.