Skocz do zawartości

Zwarcie przy komputerach abs abd w komorze silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam problem z jedną sprawą, w moim bmw e34 m50b25 bez vanosa zrobiłem małe zwarcie chwilowe ale wiecie jak to jest z elektryką, otóż zaginęło mi sterowanie grzałki sondy lambda chcąc to naprawić musiałem dostać sie do trzech przekażników znajdujących się w komorze silnika przy dwóch komputerach od silnika i abs,po stronie pasażera, awaria była prosta bo musiałem wymienić takowy przekażnik od grzałki sondy,kiedy to zrobiłem nie chcący powstało zwarcie masy z przewodem plusowym znajdującym się obok tych przekażników,Na dzień dzisiejszy nie mam prądu na tym właśnie przewodzie idzie on od akumulatora z klemy plusowej,na klemie tej są wogóle to trzy przewody jeden bardzo gruby to do rozrusznika ,i są dwa czerwone na jednym z nich jest bezpiecznik 90 amper,a na tym drógim czerwonym na którym nie mam już przejścia nie znalazłem bezpiecznika, nadmienię tylko że te przewody są pod kanapą, czy ktoś z Was wie gdzie jest zabezpieczenie na tym właśnie przewodzie bo szukałem i nic nie znalazłem proszę o pomoc Tomasz.
Opublikowano
W niektórych starszych rocznikach przewód + jest prowadzony od aku do komory silnika,tam przy prawym kielichu był rozdzielacz i dwa bezpieczniki,jeden przewód szedł do e-boxa,drugi do skrzynki bezpieczników.Tak miałem w e34 z 89r.Potem chyba już e-box był zasilany bezpośrednio,bez bezpiecznika,tak przynajmniej wynika ze schematów.