Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z konfiguracją, bo zainstalował mi się program prawidłowo tylko przy api teście mi wyskakuje jakis bład 0009 timeout i w diagnostic head assignment nie pojawia mi sie głowica z numerami IP komputera,robie wszystko tak jak u nerwusa w instalacji ediabas mam 192.168.68.1 , niemoge przeskoczyć tej konfiguracji,może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził prosze o info, mam system VISTA wmware 7, jesli by mi ktoś mogł pomodz bede bardzo wdzięczny, a moze sie ktos znajdze z lublina kto by był w stanie mi pomodz w instalacji stawiam duzego browarka. pozdrawiam
Opublikowano

W ediabas.ini może być 192.168.68.1 i to na pewno nie jest problemem.

-sprawdź ustawienia sieci Virtual Network Editor, vmnet1

-pod VMware Workstation w ustawieniach network adapter musisz mieć ustawione vmnet1

Ostatnio znajomy miał z tym problem, usunięcie w dis-ie w ukrytym menu karty sieciowej i jej ponowne dodanie rozwiązało problem (tylko przed tym zabiegiem trzeba zrobić kopie dis-a bo nieraz potrafi się coś zwalić) viewtopic.php?f=97&t=124062&p=882015&hilit=od+punktu+44.#p882015

Opublikowano
witam poradziłem sobie z instalacja DISa na vista i śmiga wszystko aż miło. problem tkwił w ukrytym menu disa, trochce trzeba było sie napocic przy konfiguracji ale najważniejsze że sie udało. temat uważam za zamkniety. POZDR.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mam ten sam blad a mozesz powiedziec co takiego zmieniles w tej konfiguracji? mam xp i wmware7 i nie przechodzi api :|
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Musisz edytowac pliki z wczytanej wirtualnej maszyny kiedy jest wylaczona. Prawym guzikiem na nazwie i dajesz menage czy cos w ten desen

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Przy tworzeniu maszyny zaznaczasz vm5 reszta byla opisywana wiele razy

dokładnie tu był ból :) teraz można spokojnie spać :cool2: dzięki

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
witam mam problem z konfiguracją, bo zainstalował mi się program prawidłowo tylko przy api teście mi wyskakuje jakis bład 0009 timeout i w diagnostic head assignment nie pojawia mi sie głowica z numerami IP komputera,robie wszystko tak jak u nerwusa w instalacji ediabas mam 192.168.68.1 , niemoge przeskoczyć tej konfiguracji,może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził prosze o info, mam system VISTA wmware 7, jesli by mi ktoś mogł pomodz bede bardzo wdzięczny, a moze sie ktos znajdze z lublina kto by był w stanie mi pomodz w instalacji stawiam duzego browarka. pozdrawiam

Witam,

Mam identyczny problem i nie wiem, jak przez to przebrnąć z tym, że mam Win7 32bit. INPA działa bez problemu, a w DIS'ie pojawia się problem:

Fehler bei der API - Initialisierung

19:26:57

Fehlertext : NET-0009: TIMEOUT

19:27:13

---- beenden mit Return ----

Proszę o pomoc jak krok po kroku się z tym uporać. DISa instalowałem wg filmików kolegi Nerwusa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. U mnie jest następujący problem. Mam VM obraz DIS trendolf,a, ediabas jest na VM xp instalowane od podstaw. Po włączeniu DIS'a, widać głowicę, można się połączyć z głowicą i z autem, api test przechodzi. Znalazłem w necie filmik jak wyłączyć poprawnie DIS'a poprzez wejście w Colibrating touch screen i w tym menu, które się pokarze do konfiguracji (czy to jest to ukryte menu o którym mowa?) jest opcja 0 - shutdown DIS. Po zamknięciu i uruchomieniu ponownym DIS już nie przechodzi Api testu i wywala błąd z tematu i głowica wogóle się nie pojawia.

Dodatkowo dodam że jak wszystko jest OK głowica połączona i wchodzą w Self-test, wybierając opcję Diagnostic head, po zakończeniu testu wywala błąd error number 5 - Mobile unit connected, but no or only faulty response by mobile unit. Czy tak powinno być?

Czy dla INPA też wskazane jest ustawić VM5 czy to jest bez różnicy - mam 8.

Opublikowano
Witam. U mnie jest następujący problem. Mam VM obraz DIS trendolf,a, ediabas jest na VM xp instalowane od podstaw. Po włączeniu DIS'a, widać głowicę, można się połączyć z głowicą i z autem, api test przechodzi. Znalazłem w necie filmik jak wyłączyć poprawnie DIS'a poprzez wejście w Colibrating touch screen i w tym menu, które się pokarze do konfiguracji (czy to jest to ukryte menu o którym mowa?) jest opcja 0 - shutdown DIS. Po zamknięciu i uruchomieniu ponownym DIS już nie przechodzi Api testu i wywala błąd z tematu i głowica wogóle się nie pojawia.

Dodatkowo dodam że jak wszystko jest OK głowica połączona i wchodzą w Self-test, wybierając opcję Diagnostic head, po zakończeniu testu wywala błąd error number 5 - Mobile unit connected, but no or only faulty response by mobile unit. Czy tak powinno być?

Problem rozwiązany - nowa instalka DIS V44 (VM 8 nie trzeba się bawić tak jak to jest w większości opisów, żeby wchodzić do wirtualnego biosu i tam wybierać napęd cd tylko startować z obrazu easy DIS base...)

Jak by kokoś to interesowało proszę pisać.

Opublikowano

Problem rozwiązany - nowa instalka DIS V44 (VM 8 nie trzeba się bawić tak jak to jest w większości opisów, żeby wchodzić do wirtualnego biosu i tam wybierać napęd cd tylko startować z obrazu easy DIS base...)

Jak by kokoś to interesowało proszę pisać.

Dokładnie mam ten sam problem, po restarcie DIS-a nie wykrywa głowicy. Doraźnie rozwiązałem to jeszcze raz montując wirtualna maszynę od trendolf-a.

Napisz dokładnie jak rozwiązałeś problem - instalowałeś od nowa DIS-a? Jaka instalka?

Opublikowano
Od nowa instalowałem DIS, najpierw easy dis base v44, później V44 z programowaniem. Po instalacji easy base od razu przechodzi api test. Później dalsza instalka V44 i od razu widać głowicę. Po odinstalowywaniu karty sieciowej po wejściu w calibration touch screen (SCO... , AMD...) i instalowaniu jej ponownie nic mi nie dało, dalej TIMEOUT. Obraz DIS trendolfa wywaliłem, ale z inpy korzystam - fajnie okrojony jest WIN XP. Dodałem nowszy ediabas oraz inpa i diagnostyka na inpie i DIS'si działa bez problemu, oczywiści z poprawnymi ustawieniami. W moim przypadku OBD/USB i ediabas STD:OBD. Programowanie nie chce działać w DIS (VIn and ZCS/FA cannot be read out from EWS/KMB/LZS control unit) może ktoś wie o co chodzi (kabel za cieńki)? W inpie rozpoznaje zapłon. NSC'a jeszcze nie sprawdzałem.
Opublikowano
Od nowa instalowałem DIS, najpierw easy dis base v44, później V44 z programowaniem.

Jeżeli możesz to podeślij mi na PW linka do tego DIS-a.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Programowanie nie chce działać w DIS (VIn and ZCS/FA cannot be read out from EWS/KMB/LZS control unit) może ktoś wie o co chodzi (kabel za cieńki)? W inpie rozpoznaje zapłon. NSC'a jeszcze nie sprawdzałem.

A jednak działa wystarczy odłączyć głowicę i jeszcze raz podłączyć.