Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ma ktoś z Was napisane co ile trzeba wymieniać poszczególne rzeczy:

odma

olej w skrzyni

filtry paliwa, powietrza

plyn hamulcowy

itd

ponieważ w książce serwisowej lexusa mam to bardzo jasno rozpisane ....niestety w BMW tego już nie ma :(

z góry dzięki

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba nigdzie(poza procedurami serwisu) nie jest to napisane. Wg komputera auta płyn hamulcowy co 2 lata. Reszty nie wiem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja olej wymieniam co 15tkm oraz wszystkie filtry

plyn hamulcowy oraz plyn chlodniczy wymienilem po kupnie auta chociaz w dobrym stanie byl! plyny wszystkei z motula !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja olej wymieniam co 15tkm oraz wszystkie filtry

plyn hamulcowy oraz plyn chlodniczy wymienilem po kupnie auta chociaz w dobrym stanie byl! plyny wszystkei z motula !

Wydaje mi się, że koledze chodziło o oficjalne zalecenia/wymagania BMW. To co proponujesz ma się nijak do pytania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oficjalnie to jest: "Według wskazań komputera"

Tylko, że komputer nie wskazuje poszczególnych czynności np.wymiany filtra powietrza, filtra paliwa itd.

Opublikowano
to wszystko można sprawdzić podłączając auto do komputera - w ASO lub u kogoś, kto dysponuje takim programem diagnostycznym. niezbyt to miłe w stosunku do użytkownika, ale jak rozumiem ma to za zadanie wyeliminować problem ignorowania / zapominania terminów przeglądów (to dla BMW, a z punktu widzenia użytkownika - oczywiście uzależnić od autoryzowanych serwisów, hehe)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to wszystko można sprawdzić podłączając auto do komputera - w ASO lub u kogoś, kto dysponuje takim programem diagnostycznym. niezbyt to miłe w stosunku do użytkownika, ale jak rozumiem ma to za zadanie wyeliminować problem ignorowania / zapominania terminów przeglądów (to dla BMW, a z punktu widzenia użytkownika - oczywiście uzależnić od autoryzowanych serwisów, hehe)

W ASO wystarczy włożyć kluczyk w czytnik i wszystko pokaże, ale kolega jak się domyślam chciałby wiedzieć wcześniej i być przygotowanym/zaplanowanym na wydatki. Ja też uważam, ze opracowanie takiego harmonogramu ma sens i może być przydatne. Z zasady nie bardzo wierze mechanikom w serwisach i nie lubię być naciągany na zrobienie czynności które mogę zrobić sam. Z mojego doświadczenia co drugi przegląd to zwykła wymiana oleju, a koszt robocizny często przekracza koszt materiałów (olej + filtr), oraz oczywiście konieczność umawiania się, czekanie itp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja proponuje wymienic wszytskie fitry i olej do 15tkm ,wszystko zalezy od stylu jazdy i na jakich odcinkach!!

trzeba do tego wziasc pod uwage ze olej tez raczej nie bedzie orginalny ,no i filtry roznie to bywa z nimi!

a to nie sa znow jakies niesamowite koszty !!ok 600zl z robocizna za wszystko!

a takie plyny jak hamulcowy i chlodniczy , wspomagania raz na dwa lata cena ok 300zl !

oczywiscie ceny poza aso !