Skocz do zawartości

ASC - problem - samo się wyłącza po kilku kilometrach

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a probowal ktos juz zamiany licznika na inny?,moze to cos w liczniku sie dzieje?
Opublikowano
w moim aucie nie ma systemu ASC(zamiast tego układu mam blokade tylnego dyfra jak jest poslizg tylnych kół, bo mam wersje 4x4) a mam takie same problemy jak wy majacy układ ASC,mysle wiec ze to cos co jest u was i umnie np ABS , licznik lub nivo.Jest to ustrka chwilowa i nie krytyczna bo komputer jej nie rejestruje i po ponownym odpaleniu juz jej nie widzi(ja robie tak ze w czasie jazdy wciskam sprzegło i na sekunde wyłaczam zapłon,odrazu odpalajac silnik,wiec reset robie sobie w czasie jazdy) do czasu gdy po kilku chwilach znow cos na chwile zostaje zakłucone itd.
Opublikowano

Witam.

Kempesso wydaje mi się że ASC bierze tylko impulsy z czujników ABS , ASC lubi trochę powariować jeśli lewa i prawa strona silnika pracuje nierówno - ukłon w stronę przepustnic - tak było w moim przypadku , po wymianie i regulacji jednej z przepustnic wszystko wróciło do normy.

Sprawdź jeszcze filtr oleju na przewodach od ASC - za zderzakiem przednim na dole oraz filtr który jest

'' zatopiony'' w zbiorniczku z olejem do wspomagania.

Można też odpowietrzyć układ ASC - na pompie ASC - pod zbiorniczkiem na płyn hamulcowy- od góry jest odpowietrznik dość skomplikowane dojście ale wykonalne.

Pozdrawiam Kanap.

Opublikowano

Witam.

Filtry zarówno ten ze zbiornika jak i ten pod zerzakiem sprawdzałem są czyste więc to odpada, ABS też działa bez zarzutu, hydroagregat też odpowietrzyłem skłaniał bym się bardziej w stronę nierównej pracy silnika pnieważ niegdyś skanowałem elektronikę systemem KTS 520 i wyskoczył mi błąd o nr 100 a dokładniej "za duża odchyłka prędkości obrotowej" jak domniemam chyba silnika ? nie wiem natomiast z których czujników jest zbierana ta "prędkość obrotowa" z tąd pytanie które poza ABS-em ???

Opublikowano
mi na gazie lekko obroty faluja,ale kontrolka sie zapala z rozna czestotliwoscia,czasem wcale,czasem co chwile,obroty w tym czasie jak falowały tak faluja
Opublikowano

Kempesso , ja miałem problem z przepustnicami jedna z nich na wolnych obrotach była zamknięta a potencjometr czytał prawidłowe otwarcie dla wolnych obrotów. Skutek był taki że lewa strona V-ki ''ciągnęła''prawą. Na kole zamachowym tym z ząbkami na przedzie silnika jest czujnik ale głowy nie dam czy są dwa.Trzeba by to sprawdzić bo może właśnie są dwa dla każdej z przepustnic i tam leży problem.

Zrób test ASC który opisywałem wyżej i daj znać co Ci wymigało.

Pozdrawiam Kanap

Opublikowano
Właśnie tutaj jest problem bo kombinowałem jak koń pod górę i za chiny ludowe nie mogę zmusić tej kontrolki do migania, co do przepustnic to faktycznie są dwie jedna od gazu druga większa z linką prowadzącą do jakiegoś silniczka wydaje mi się że to ta właśnie od ASC ale nawet gdy ją zamknę ręką to nic się nie dzieje, jeśli zaś chodzi o czujniki to na tym kole zembatym o którym wspomniałeś jest tylko jeden czujnik i napewno sprawny bo jak go odłącze to silnik zgaśnie i nie da sie go uruchomić
Opublikowano

Dziwne że kontrolka nie chce do Ciebie pomrugać oczkiem - może Cię nie lubi :norty: - próbowałem tego sposobu u kumpli i wszędzie działało , co do przepustnic to mam na myśli przepustnice za przepływkami na każdą połowe silnika jest osobna przepustnica i przepływka no chyba że w V8 jest inaczej.

Pozdrawiam Kanap

Opublikowano
a mnie zastanawia fakt ze ja nie musze jechac,wystarczy aby silnik pochodził na luzie,aby kontrolka sie zapaliła.
Opublikowano
Witaj Marku. ABS nie świeci powiem więcej działa bez zarzutu !! ponoć to 2/3 sprawności ASC jednak nie możemy dojść do ładu z tym systemem :( Zawiodło nawet ASO w tym temacie
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
po wymianie akumulatora kontrolka juz tak czesto sie nie załacza.
Opublikowano
Witajcie ! Spieszę wam donieść że właśnie zreanimowałem moje ASC cały dzień dłubania i kontrolka w końcu nie świeci :dance: :dance: Powiem więcej ASC działa jak ta lala :roll2: