Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. na dniach planuje kupić 544 z 99r z gazem brc.Na co zwrócić uwagę przy zakupie??jakieś porady?? Jest to ogromny silnik z ogromna mocą ale może wie ktoś albo może jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz takowej-jak wygląda kwestia dostępu części??jakie są REALNE CENY??i oczywiście-jakie jest REALNE spalanie takowego silnika....bo to co słyszę od właścicieli to po prostu skandal(mówią że w cykly mieszanym 11l/gazu na 100km przy instalacji BRC A NA BUCIE OK. 20l) PROSZĘ O POMOC I RADĘ MOŻE JESZCZE SIE WYCOFAM!!POZDRAWIAM
Opublikowano

20 litrów w mieście

na trasie owszem 11a nawet 9

na bucie powyżej 20

jeśli robisz dziennie 40-50km w mieście

to co 3 dzień LPG do pełna 130zł + 50zł benzynki 98

U mnie tak to wychodziło przy tym motorze.

Dla mnie LPG było nieopłacalne

co innego jeśli auto ma służyć wyłącznie na trasy wtedy owszem LPG jak najbardziej.

Opublikowano
Mi kolego wychodzi ok 19l gazu w mieście. W trasie poniżej 10 nie schodziłem. W takim aucie jeżeli jest automat, a większość jest uważaj na skrzynie :!: Po patrz jak zmienia biegi, czy nie szarpie i czy przypadkiem nie w chodzi w tryb awaryjny. Ja się właśnie na to naciąłem i od razu po kupnie 4tys w plecy na skrzynie. Dokładnie popatrz czy nie ma wycieków, przede wszystkim przy pokrywach zaworów. No jeszcze u Ciebie w razie czego dochodzi vanos jeśli nie mylę (jeżeli tak proszę o poprawę :D )
Opublikowano

Po pierwsze to zmień w temacie "544" na 540.... :D No chyba, że jest jakaś wersja 544 dla wybranych :lol: i o niej nie wiem to przepraszam.

W 99r jest już vanos.

A spalanie w 540 czyli 4,4 litra +LPG (stag 300) w AUTOMACIE (BO TO TEZ WAŻNE) u mnie wygląda tak: w cyklu mieszanym (50:50 miasto trasa) wychodzi mi 16-17 l LPG (licząc spalanie przy tankowaniu) i przy normalnej jezdzie, na trasie wyszło mi 11-12 l na sto przy prędkości 80-120 średnio. Jak czasami mam ciężką nogę spokojnie osiągniesz 20l/100 ale szczerze na naszych drogach nie bardzo jest gdzie szaleć (w granicach rozsądku :8). Plus tankowanie benzyny mi ogólnie za 200 pln starcza na miesiąc leje shell v-power , ale to też zależy od używania auta.

Co do kosztów, to w V8 zawieszenie nie należy do najtańszych, ja teraz szykuje się do wymiany amorów (wszystkie 4) +klocki i tarcze hamulcowe (też przód i tył) i samo to wyniesie mnie ok 3500 pln ( zawieszenie m-technik, bo to róznica, jest droższe w porównaniu z standardowym) a w związku z lubiącymi się krzywić tarczami w e39 zakładam zimmerman sport i ceramiczne klocki. Wiec sprawdz czy nie maja bicia, czasami wystarczy przetoczyć tarcze ale to jest rozwiązanie na krótką metę.

Czasami w e39 trochę jest zabawy z elektroniką, itp. Skrzynia też jest droga w naprawie, więc zwróć uwagę jak działa (szarpanie itp). Po sprawdzaj wszystko co tylko można czy działa z elektryki, rozgrzej silnik zobacz czy trzyma temperature, luki na układ wydechowy czy ktos premitywnie nie dłubał przy nim (w wersji z vanosem czyli np. 99r za katalizatorami jest czujnik, jak je wytniesz auto może "głupiec".... a katy tez nie są najtańsze). Uszczelki pokrywy zaworów też lubią puszczać olej, ale to raczej norma.

Ważne byś trafił egzemplarz w miarę zadbany, regularnie serwisowany pod kątem wymian płynów, filtrów itp. Sam możesz posprawdzać np. kabinowe czy powietrza w jakim są stanie, to już da Ci jakiś pogląd czy ktoś o auto dbał, bo inaczej skarbonka bez dna....

Warto też poświęcić kila złotych na wizytę w serwisie ori BMW, jak myślisz o zakupie na poważnie.

Poza tym komfort jazdy, brzmienie v8..... dynamika.... bajka. Ja mam na klapie napis 2.0 tak o :twisted: i miny gości jak ich robisz na światłach, itp. BEZCENNE :mrgreen: :D a za resztę zapłacisz kartą MASTER Card .... hahahahha

Na tym forum jest mnóstwo tematów z 540 w roli główniej poszukaj, poczytaj zawsze coś znajdziesz i pomoże Ci to przy zakupie.

Powodzenia daj halo czy kupiłeś i wrzuć fotki jak coś. Pozdrawiam

Opublikowano
Mi spala na moją jazdę 15 litrów na 100 km. Raczej sporo jeżdżę. Przez rok jak nią jeździłem zrobiłem ponad 40 tyś km. Z gazem nie miałem problemów, 2 razy wymieniałem filtry.
Move your head and your ass will follow.........................
Opublikowano
Jeśli większość robisz na trasie to jestem w stanie uwierzyć w spalanie 15l/100km. Bo inaczej nie ma szans (jeśli jest z LPG to tym bardziej)
Opublikowano
Jeśli większość robisz na trasie to jestem w stanie uwierzyć w spalanie 15l/100km. Bo inaczej nie ma szans (jeśli jest z LPG to tym bardziej)

Tak trasa.

Move your head and your ass will follow.........................