Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Który czujnik odpowiada za parametr cooling water outlet temperature? Parametr ten znajduje się w Analog Values. Pokazuje mi - 48 C.

Widać ten parametr na przykładowym obrazku poniżej(to nie jest zrzut z odczytu wartości z mojego silnika):

http://img71.xooimage.com/files/e/8/a/analog-values-2e3f3b0.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano
Wydaje mi się że chodzi tu o czujnik mierzący temperaturę płynu po wyjściu z chłodnicy i o ile pamiętam jest gdzieś na dolnym wężu chłodnicy.
BMW forever!!!
Opublikowano

Witam

Dokładnie. Już znalazłem odpowiedź, ale i tak dziękuję. Dodam, że po SWAP-ie M54B30 do E36 bez wspomnianego wyżej czujnika grzałka termostatu nie zachowuje się poprawnie, za wcześnie się włącza i silnik się bardzo długo grzeje. Polecam go zamontować. Do sterownika idą od niego dwa przewody na piny 38 i 39 do czarnej 40 pinowej wtyczki. Idą wiązka kabinową nie silnikową.

EDIT:

Po montażu tego czujnika grzałka nadal nie działa poprawnie.

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak sprawdzasz to załączenie grzałki i przy jakiej temp. grzeje?

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Moduł do własnej konfiguracji świateł E39 sprzedam!

icon3.png BMW E36 316i M43

icon1.pngBMW E61 530D M57N

Opublikowano
Na kompie widać jak nagle temperatura płynu spada o kilkanaście stopni przy 70 C i tak co jakiś czas, ale później już coraz przy wyższej temperaturze i słabiej spada, bo układ się nagrzał, ale temperatura nie osiąga więcej niż 80 stopni. Pion osiąga dopiero po około 10 km jazdy. Po odłączeniu grzałki jest pion bardzo szybko i temperatura odpowiednia dla tego silnika utrzymana.
Opublikowano

Ja bym na Twoim miejscu sprawdził bym na wytyczce termostatu kiedy działa grzałka i czy ma to związek z wychłodzeniem silnika bo termostat nawet gdy grzeje grzałka nie powoduje wychłodzenia silnika tylko spadek temp. do 85 stopni czyli wskazówka w pionie.

Może termostat się przycina co któryś raz?

Opublikowano
Nie da rady tak. Po odpięciu jest inny błąd grzałki i napięcie jest podawane cały czas albo w ogole już nie pamiętam. Powoduje wychłodzenie silnika jak otworzy termostat, a w chłodnicy jest zimny płyn. Później zamknie się, chłodnica się wystudzi, otworzy się i znowu zimny płyn poleci. Płyn w chłodnicy jednak w końcu robi się ciepły i amplituda wahań jest mniejsza później ale ją widać.
Opublikowano

Ja jednak bym sprawdził czy to grzałka wpinając się miernikiem w przewody grzałki nie rozłaczając wtyczki od termostatu tylko poprzez nakłucie przewodów.

Opublikowano

Ja też wymieniłem termostat cały na nowy, a mam ten sam problem. Może wina stoi po stronie czujnika w chłodnicy. U mnie jest jego brak, a u Was?

Część numer 11

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CL31&mospid=48080&btnr=17_0168&hg=17&fg=05

lub istnieje jeszcze druga opcja, czujnik numer 3.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CL31&mospid=48080&btnr=11_2169&hg=11&fg=15&lang=pl

Opublikowano

A co może tak robić jak nie grzałka? W poprzednim termostacie grzałka była spalona, termostat dobry i problemu nie było, był tylko błąd spalonej grzałki, a po założeniu nowego termostatu dzieją się takie cyrki.

jacek1g jakie masz auto dokładnie?

Pozdrawiam

Opublikowano

BMW Z3 2.0 Roadster M52 podwójny vanos 150 KM

A co może tak robić jak nie grzałka? W poprzednim termostacie grzałka była spalona, termostat dobry i problemu nie było, był tylko błąd spalonej grzałki, a po założeniu nowego termostatu dzieją się takie cyrki.

jacek1g jakie masz auto dokładnie?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...