Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mianowicie, przeczytałem kilka tematów odnośnie firmowych odtwarzaczy bmw na forum, niektórzy wspominali coś o jakiś kodach aktywacyjnych. Chciałbym wiedzieć jak to dokładnie jest bo chciałbym kupić na allegro radio z cd do e46 bmw, no i nie wiem czy mam zwrócić uwage aby był do niego jakiś kod dołączony, czy to się nie tyczy tego modelu ?

Btw. ile takie radio bmw obsługuje głośników ?

Opublikowano

Hej,

BMW Business to porządny odtwarzacz. Nie wiem dokładnie ile głośników możesz podłączyć. Fabrycznie w E46 są bodajże 4, ale w firmach CarAudio Panowie nie będą mieli problemów z dodanie jednej czy nawet więcej par.

Co do kodów, to będą Ci one potrzebne do odblokowania radia, więc pytaj sprzedawcę czy dysponuje takimi, albo czy może radio jest na stałe odblokowane.

Cena nie powinna przekraczać 700-800 pln. Widziałem egzemplarze po 600.

Opublikowano

No właśnie też widziałem kilka egzemplarzy po 600. Miałem kupować jakiś radioodwarzacz nie fabryczne, ale doszedłem do wniosku, że ten najlepiej wygląda bo te niefabryczne są mniejsze i się to źle komponuje.

Zwróce uwage na ten kod tak jak pisałeś, dzięki za pomoc oto mi chodziło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest kod do odblokowania radia np. w przypadku odłączenia akumulatora. Na szczęście nie musiałem go jeszcze używać. Przy wymianie radia w ASO prosiłem o załączenie tego kodu do dokumentacji auta, nie było z tym żadnych problemów.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79151813 tym się zainteresowałem, spytałem o ten kod noi otrzymałem taką odpowiedź:

"Witam. Numer seryjny jest na naklejce ale nie jest potrzebny do odpalenia. Radio seryjnie nie posiada żadnego kodu ponieważ po zainstalowaniu w wiązce elektrycznej auta zgrywa się z kodem immobillizera.

Pozdrawiam"

Prawdopodobnie go kupie, chyba, że ktoś ma jakieś zastrzeżenia ?

Opublikowano

No cóż... szkoda by było tylko wywalić kasę na próżno, ale być może sprzedawca wie co mówi. Tak czy inaczej proponuję Ci się umówić z Gościem, że w sytuacji gdy radio będzie wymagało kodu, którego on nie zna, zwróci Ci kasę za radio i przesyłkę. Jego reakacja na taką propozycję z pewnością będzie dla Ciebie podpowiedzią co do jego wiarygodności.

Daj znać jak się zakończy temat.

Opublikowano
Okej zrobie Hocus tak jak mówisz, on coś jeszcze mi pisał, że niby przywozi 15 takich radioodwarzaczy w miesiącu i nie było narazie problemów, a jak będzie w praktyce to zobaczymy, napisze do niego jeszcze, później najwyżej kupie i jak dojdzie dam znać czy gra czy nie :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79151813 tym się zainteresowałem, spytałem o ten kod noi otrzymałem taką odpowiedź:

"Witam. Numer seryjny jest na naklejce ale nie jest potrzebny do odpalenia. Radio seryjnie nie posiada żadnego kodu ponieważ po zainstalowaniu w wiązce elektrycznej auta zgrywa się z kodem immobillizera.

Pozdrawiam"

Prawdopodobnie go kupie, chyba, że ktoś ma jakieś zastrzeżenia ?

Nr seryjny nie jest oczywiście potrzebny, tylko kod zabezpieczający :!: , pierwsza z prawej pozycja na moim zdjęciu, zasłonięta przez naklejkę.

Czy masz może na wyposażeniu auta oryginalną instalację do zestawu hands free do komórki?? Pytam bo radio z linku to chyba starszy model, u mnie w miejscu przycisku CD jest MODE który służy do przełączania pomiędzy radiem, cd, zmieniarką (jeśli bym ją miał :duh: ) i telefonem. Proponuję byś uderzył do Sebasta na PW on Ci na pewno pomoże stwierdzić czy ten egzemplarz może współpracować ze zmieniarką i telefonem (jeśli jesteś tym zainteresowany).

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Czy masz może na wyposażeniu auta oryginalną instalację do zestawu hands free do komórki?? Pytam bo radio z linku to chyba starszy model, u mnie w miejscu przycisku CD jest MODE który służy do przełączania pomiędzy radiem, cd, zmieniarką

Hmmm raczej nie mam takiej instalacji, moje e46 jest z listopada 1998 czyli z tego pierwszego rzutu e46 także możliwe, że wtedy takich rzeczy jeszcze nie było. Na wyposażeniu mam zwykłego reversa na kasety, który nie ma nawet podpięcia na zmieniarke. Także bez tego zestawu do rozmów tel. by się obeszło, jednakże co z wejściem na zmieniarke (co prawda jest cd ale zmieniarka kiedyś się może przydać), ale jak patrze na to zdjęcia to tam jest jakieś drugie gniazdo małe to nie jest na zmieniarka ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sorewicz za zamieszanie, faktycznie dolne wyjście wygląda jak wyjście na zmieniarkę. Jak już powiedziałem, spróbuj skontaktować się z Sebastem z tego forum na PW, sądzę że rozwieje wiele Twoich wątpliwości w dziedzinie car-audio by BMW :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Miałem napisać jak się wszystko zakończy, także pisze, radio przyszło wygląda wszystko okej, ładnie gra przy montażu też nie było kłopotów, nie był potrzebny żaden kod :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najważniejsze że wszystko zakończyło się sukcesem i jesteś zadowolony z zakupu :cool2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Miałem napisać jak się wszystko zakończy, także pisze, radio przyszło wygląda wszystko okej, ładnie gra przy montażu też nie było kłopotów, nie był potrzebny żaden kod :cool2:

Czyli jednak kod nie byl potrzebny :D Moze po 2004 roku wstawili dodatkowe zabezpieczenie w postaci kodu.

Opublikowano

Czyli jednak kod nie byl potrzebny :D Moze po 2004 roku wstawili dodatkowe zabezpieczenie w postaci kodu.

Możliwe, możliwe :) na szczęscie tym razem obeszło się bez :)

Opublikowano
Prawda jest taka, jak podał sprzedający - do radyjek w E46 nie jest potrzebny żaden kod aktywacyjny, ani nic takiego (niezależnie od rocznika). Codepass, to jest kod "legalności" radia ;) - teoretycznie policja może o niego poprosić przy kontroli ..., ale nie jest on konieczny do uruchomienia radia.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)