Skocz do zawartości

Kody z diagnostyki i dziwne wolne obroty na zimym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum i wiem, że temat wolnych obrotów jest jak studnia bez dna. W jednej z moich poprzednich beemek szybko je rozwiązywałem( silniczek krokowy przepływka, albo coś z iskrą), ale teraz jak to mówią informatycy standardowe sterowniki zawiodły :). Przypadek wygląda tak rano jak odpalam autko gdy stało w garażu to pali od strzała i chodzi lekko nie równo do momentu nagrzania potem jest już ok pracuje równo. Natomiast gdy auto stoi pod chmurką obroty po odpaleniu po chwili zaczynają wachlować, a nawet silnik gaśnie. Wymieniłem świec bo podejrzewałem, że poprzedni właściciel raczej tego nie robił, nie przyniosło to zmian. Podczepiłem więc pod kompa i otrzymałem wyniki:

- 203 ignition system /Oxygen Sensor

- 5 isolation of seat -belt - pretensioning system feeder insaf....

- 19 Activation of Detection accumulator

- 1 Temperature sesctor wheel, right

No i tu moje pytanie, czy 203 to sonda lambda i jeżeli tak to czy może ona raz pracować, a raz nie. Tak że na ciepłym chodzi a na zimnym nie. dodatkowo mogę też powiedzieć że autko czasami słabo się wkręca.

POZDRAWIAM i dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano
Kolego spróbuj podmienić czujnik wałka rozrządu. Kupować nie warto bo może się okazać, że to nie to. Miałem podobnie i u mnie po zmianie czujnika problem zniknął. A i jeszcze popatrz na przewody od tego czujnika czy nie popękane itd. Powodzenia :D
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi nie mam jak podmienić tego czujnika ale wydaje mi się, że taki czujnik po diagnostyce powinien wyskoczyć. No i moja łatwo odpala nie tak u kolegi powyżej, że ciężko zapala albo za drugim. No i nie zawsze gaśnie. Rozmawiałem z jednym mechanikiem "znachorem"to obstawiał filtr paliwa. a co do sondy to za wysoki parametr może być powodowany złymi ustawieniami w sterowniku gazu i podaje do sterownika benzynowego za wysokie wartości. W sobotę wymienię filtr i zobaczymy