Skocz do zawartości

Kody z diagnostyki i dziwne wolne obroty na zimym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum i wiem, że temat wolnych obrotów jest jak studnia bez dna. W jednej z moich poprzednich beemek szybko je rozwiązywałem( silniczek krokowy przepływka, albo coś z iskrą), ale teraz jak to mówią informatycy standardowe sterowniki zawiodły :). Przypadek wygląda tak rano jak odpalam autko gdy stało w garażu to pali od strzała i chodzi lekko nie równo do momentu nagrzania potem jest już ok pracuje równo. Natomiast gdy auto stoi pod chmurką obroty po odpaleniu po chwili zaczynają wachlować, a nawet silnik gaśnie. Wymieniłem świec bo podejrzewałem, że poprzedni właściciel raczej tego nie robił, nie przyniosło to zmian. Podczepiłem więc pod kompa i otrzymałem wyniki:

- 203 ignition system /Oxygen Sensor

- 5 isolation of seat -belt - pretensioning system feeder insaf....

- 19 Activation of Detection accumulator

- 1 Temperature sesctor wheel, right

No i tu moje pytanie, czy 203 to sonda lambda i jeżeli tak to czy może ona raz pracować, a raz nie. Tak że na ciepłym chodzi a na zimnym nie. dodatkowo mogę też powiedzieć że autko czasami słabo się wkręca.

POZDRAWIAM i dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano
Kolego spróbuj podmienić czujnik wałka rozrządu. Kupować nie warto bo może się okazać, że to nie to. Miałem podobnie i u mnie po zmianie czujnika problem zniknął. A i jeszcze popatrz na przewody od tego czujnika czy nie popękane itd. Powodzenia :D
Opublikowano
mam dokladnie to samo,kiedy odpalam na zimnym to musze to robic kilkakrotnie.Ciezko jest mu zlapac obroty,po pirwszym lub drugim odpaleniu czesto gasnie.W ktorym dokladnie miejscu znajduje sie ten czujnik,postaram sie go zbadac,moze to przewod :D
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za podpowiedzi nie mam jak podmienić tego czujnika ale wydaje mi się, że taki czujnik po diagnostyce powinien wyskoczyć. No i moja łatwo odpala nie tak u kolegi powyżej, że ciężko zapala albo za drugim. No i nie zawsze gaśnie. Rozmawiałem z jednym mechanikiem "znachorem"to obstawiał filtr paliwa. a co do sondy to za wysoki parametr może być powodowany złymi ustawieniami w sterowniku gazu i podaje do sterownika benzynowego za wysokie wartości. W sobotę wymienię filtr i zobaczymy
Opublikowano
  • Autor
Jak wymienisz to daj znać czy pomogło, w moim przypadku co raz bardziej przychylam się do sondy lambda