Skocz do zawartości

320d Bujanie przy bocznym wietrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie, nie wiem czy to moje przewrażliwienie ale wydaje mi się może być coś nie tak. Ostatnio jechałem odcinkiem autostrady Grudziądz-Toruń, wiało (ale nie jakoś bardzo mocno) przy prędkości 140km/h czułem jak samochodem czasami bujało (tzn. przód, uciekał w lewo a potem wracał w prawo) było to momentami niebezpieczne, dlatego zwolniłem, pomyślałem sobie wieje bocznym to i samochód zachowuję się niepewnie, ale jak zobaczyłem na lewym pasie jak myknęła mi astra II kombi (miał może z 160-170km/h) to stwierdziłem, że jest coś nie tak (tym bardziej, że e46 w automacie waży "swoje" i na pewno więcej niż astra II ).

Nie wiem, czy to zaczątek problemów z przekładnią kierowniczą czy może coś innego? Mam praktycznie nowe amory (może z 10tyś km zrobione), wymienione jakiś czas temu wahacze (sworznie+tuleje), łączniki stabilizatora, zimówki mają z 6,5mm. Może coś nie tak z tyłem? Jak uważacie? Pozdrawiam.Dzięki

Ps. dodam, że czasami jak jadę ale tylko na poprzecznych nierównościach to czuję małe drgania w kierownicy

Opublikowano

Witam

Nie jestem mechanikiem ani duzym znawca ale mialem podobny dylemat pare lat temu owczesnie w Fordzie Mondeo, jako ze po raz pierwszy zalozylem zimowki nie mialem pojecia ze moze byc tak duza róznica w oponach (lato/zima). Pomimo ze zalozylem zimowki na oryginalne (wywazone)17" felgi to auto bujalo na lukach przy "wiekszej predkosci"a zwlaszcza w temperaturze powyzej +5C. Na wiosne zalozylem nowe opony na te same felgi i problem zanikl.

Opublikowano
  • Autor
miałem taki problem też na letnich, ale tłumaczyłem to tym, że miałem z przodu słabe opony letnie (z tyłu kupiłem nowe, natomiast na przodzie miały z 4-4,5mm)
Opublikowano
  • Autor
zimówki 16 a letnie 17