Skocz do zawartości

320d 150ps. Wplyw jakosci paliwa na prace silnika, osiagi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio bylem zmuszony zatankowac samochod na stacji typu "no name". Moze nie do konca takiej no name, ale mniej "znanej".

Doszedlem do wniosku, ze jak juz tankuje, a do domu jeszcze kawalek, to zatankuje pod korek.

Zaraz, po zatankowaniu odczulem spadek mocy. Pol biedy z tym spadkiem, ale samochod zaczal gorzej przyspieszac, glosniej pracowac niz przed zatankowaniem.

Jego praca stala sie taka, jakby ciezka. Pytanie moje brzmi, czy szukac przyczyny gdzies indziej, niz tylko w jakosci paliwa?

Dodam, ze wczesniej tankowalem tylko verve na orlenie.

Nie sposob nie wspomniec o glosnej pracy. Ponizej 1500 obrotow, to juz tak glosno pracuje, ze musze glosniej radio dawac a i tak slysze caly czas ta glosna prace.

Ze tak powiem, troche mi zal samochodu ;-) bo slysze jak sie meczy. Tak jak pisalem, wczesniej przy wcisnieciu gazu w podloge, od 2000 obr rwal do przodu, a teraz to ciezko wyczuc roznice na 4biegu miedzy dodaniem gazu w podloge na 1600obr a 2200obr.

Dodam, ze chodzi o E46 320d 150PS.

Pozdrawiam Kuba

Exx
Opublikowano
ja osobiscie nie tankuje verwy bo dla mnie to "chłit małkentingowy" poza tym po nalaniu w przeźroczyste naczynie po ok miesiącu wytrącił sie spory osad i zmieniła barwę... gdzieś o tym pisałem w temacie o paliwach... sam tankuje na stacji "no name" u znajomego co handluje paliwem w dużych ilosciach i jestem mega zadowolony beemka pieknie pali, równiutko chodzi, spalanie niskie, nic nie klekocze... jest to paliwo bez biokomponetów (nie orlen i lotos) obecnie sicąga je z litwy i łotwy :) ropa którą tankuje jest prawie biała, podczas przelewania mieni sie na niebiesko natomiast zwykła ropa jak można zauwazyć jest żółtawa :)
Opublikowano

Ok, wszystko u Ciebie super. Z tym, ze znajomy Ci "szajsu" nie sprzeda. A ja nie wiem jak w tym przypadku...

Dodam, ze zatankowalem jakies 200km od domu. W zeszly poniedzialek. Wczoraj sie tak wkurzylem, ze pojechalem tam ich opirniczyc. Wsiadlem w samochod i pojechalem. ;) Gosc mowi, ze u nich non stop duza rotacja... wiec nie wiem czy szukac przyczyny gdzies indziej. Czy wyjezdzic i zatankowac znow verve i zobaczyc jak bedzie. Dodam, ze moj samochod tez odpala dobrze, pracuje rowno. Ale strasznie glosno pracuje i stracilo na mocy.

Exx
Opublikowano

wyjeździj do końca i zatankuj dobrej ropki i zobacz czy bedzie róznica... kiedyś tak miałem ze zatankowałem gdzieś w polsce ekodiesla orlenowskiego i ledwo mi sie auto odpychało... zalałem później w orlenie w mojej miejscowości też zwykłego ON orlenowskiego i wszystko wróciło do normy :cool2: najlepiej mieć jedną swoją zaufana stacje :cool2: spróbuj znaleźć w rejestrze czy stacja na której tankowałeś jest tu :

http://www.uokik.gov.pl/kontrola_stacji_paliw_pb_95,_pb_98_i_on.php link do pobrania na dole strony

ps. z własnego doświadczenia wiem ze diesel sprzedawany na zachodzie jest o niebo lepszy :(

ooo tu masz temat co lac do 320d : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=144465&start=30

Opublikowano

Stacji na ktorej zatankowalem nie ma na tej liscie.

Chyba nic wczesniej nie da sie zrobic, jak tylko wyjezdzic i zatankowac. Mam taka zaufana stacje, orlenowska, ale nie mialem wtedy mozliwosci zatankowac na niej.

Exx