Skocz do zawartości

m10b18 problem odpalil po 3 latach a teraz nie chce!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jestem nowy na forum wiec wole się zapytać bo możne się czego dowiem :)

mam taki problem z moja e30 '86 jest to stary silniczek m10b18, no ale cały myk jest zaskakujący jak dla mnie, auto stało 3 lata nie odpalane (pod dziadku, co jeździł nią do tylko do sklepu).

wlaliśmy bezyne do baku poczekaliśmy chwile i sprawdziliśmy czy odpali auto odpaliło odrazu bez problemu ku mojemu zdziwieniu, lecz teraz już nie chce odpalać. (akumulator jest ok! :)

teraz me pytania

1. co sprawdzić najpierw w aucie? (mechanicznie, jaka czesc do wymiany?)

2. dlaczego odpalił po tak długim czasie a teraz nie chce (przyczyna)?

3. co możne powodować ten problem?

ps. możne trochę chaotycznie jest to napisane ale chciałem krotko i na temat :)

z góry dziękują za wszelkie informacje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie pompa zaciągneła jakiegoś syfu i sie coś przytkało. Wyjać pompę, wyczyśćić, wymienić filt paliwa.

PZDR>

Opublikowano
A czy wypompowaliście starą benzyne albo raczej to co było kiedyś benzyną z baku? Jeśli nie, to jest prawdopodobnie to co napisał przedmówca.
Opublikowano
pompa normalnie działa (tak mi się wydaje) podczas odpalania bylem ciekaw właśnie czy nic nie jest zapchane i czy pompa dział wiec odłączyłem przewód co idzie z pompy paliwowej i paliwo normalnie było tłoczone, lecz dziekuej za rade :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To że normalnie pompuje to nie znaczy ze gdzieś nie ma syfu. Filtr paliwa to obowiązek po tak długim postoju.

PZDR

Opublikowano
pisales ze przy pompie odpieles przewod..a od pompy do gaznika czy listwy jest spory kawalek...wiec radze sprawdzic na koncu czy paliwo sie pojawia..i jak przedmowcy juz wspomnieli, wymien filtr paliwa na poczatek.
Opublikowano

Witam

Jeśli teraz rozrusznik nie bardzo chce wystartować i słychać tylko brzęknięcie elektromagnesu, to istnieje jeszcze taka możliwość, że wtryskiwacze zalały paliwem komory spalania i teraz rozrusznik nie ma siły sprężyć, bo w cylindrach jest ciecz, która jak wiadomo jest niesprężalna. Recepta - wykręcić świece i zakręcić rozrusznikiem. Wysuszyć świece, wkręcić i odpalić.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
chyba juz po problemie, dzis dowiedzialem sie ze auto podobno jest zajete przez komornika i teraz mam problem musze sie dowiedziec czy to prawda, bo intryguje mnie jedna sprawa ze auto mial kupic kto inny (w sesie nie ja bo chcial dac dwa razy tyle ale starszy pan obiecal mi sprzedac auto) i teraz dziadek po rozmowie z synem doszedl do wnisoku ze auto jest zajete przez komornika (ze komornik przyszedl i poszedl a auto jest u starszego pana) i mam przyjechac z umowa i on mi odda pieniadze ktore mu dalem za auto i po problemie, zobaczymy cos ie okaze.