Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam zamiar w niedalekiej przyszłości wymienić całe przednie hamulce w moim e36 compact i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Wiem że temat był wałkowany już jakieś 10000 razy, ale przeglądając forum znalazłem parę sprzecznych informacji i chciałbym je sprecyzować. Zatem do rzeczy. Aktualnie w moim aucie mam pełne tarcze hamulcowe na przodzie. Uznałem, że w sumie bez sensu jest przy okazji wymiany wrzucać nowe pełne tarcze, bo w razie gdyby zdarzył się cud i bym robił kiedyś swap na 1.8ti, to wtedy musiałbym znowu kupować hamulce, a to bez sensu, więc zamontuję wentylowane. Poza tym, wydaje mi się, że wentylowane hamulce lepiej będą pracować i zwiększą bezpieczeństwo. W tym celu wstawiłbym nowe (regenerowane) szersze zaciski , tarcze wentylowane i nowe klocki (przy okazji wymienię też płyn hamulcowy). Mój problem polega oczywiście na tym, jakie tarcze wybrać. Poczytałem trochę na ten temat i uznałem, że klocki jakie wybiorę to ferrodo. Z tarcz od razu odrzuciłem tanie nawiercane Mikody i inne takie, seryjne ATE i tak na prawdę zastanawiam się pomiędzy dwoma produktami- ATE Powerdisk i zwykłe Zimmermann. Te dwa modele najbardziej są zachwalane, jako że pierwszy podobno najlepiej sprawdza się w codziennych użytkowaniu z dostępnych "sportowych" tarcz(do tego w rozsądnej cenie), a Zimmermann podobno oferuje najlepsze "seryjne" tarcze. Które z nich więc wybrać? Słyszałem, że powerdiski należy stosować z twardszymi klockami, a te odrzucam, bo są znacznie droższe i bez sensu - czy to prawda że zwykłe klocki szybko znikną na tych tarczach? Różnicy w cenie tych dwóch tarcz nie ma, więc które wybrać?

Pozdrawiam, Karol

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano
ja osobiście wybrałbym ATE Power Disc i klocki też ATE zwykłe standardowe cena ok. 160zł w normalnych sklepach motoryzacyjnych, a tarcze masz po ok, 180zł. Bardzo fajny zestaw i bardzo wydajny.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Opublikowano
Nikt się nie wypowie więcej...? Nikt nie używa dla odmiany Zimmermann'ów, żeby podzielić sie opinią?
Opublikowano
jeżeli chcesz zmieniać silnik na 1.8ti to załóż tarcze dedykowane do tego modelu i problem z głowy

Żadnych innych tylko i wyłącznie od tego modelu, ja mam w swojej 2.0i od 1.6 i nie ma czym hamować ale niedługo przekładka na oryginalne od 2.0.

Opublikowano
No wiem że od tego modelu, ale przecież jest od groma producentów robiących części do tego modelu. Ja nie pytam o to z jakiego modelu wziąć hamulce, tylko jakiej firmy. :)
Opublikowano
to już ci odpowiedziałem wcześniej, ale handluje tymi rzeczami i powiem ci że schodzą dobrze zestawy z brembo, boscha ,trw i nikt na nie nie narzeka, ale jeżeli chcesz naprawde dobry zestaw to kup ATE. :D