Skocz do zawartości

Filtr stożkowy w m20b25. Pomaga, czy szkodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam u siebie w m20b25 filtr stożkowy. Nie wiem, jakiej firmy jest. Zastanawiam się nad zmianą na seryjną puszkę z porządną wkładką. Czy filtr stożkowy dla tego silnika raczej szkodzi, czy pomaga?
Opublikowano
stozek przepuszcza do silnika wiecej syfu - nmiej pozyja pierscienie czyli cisnienie i zywotnosc automatycznie spadnie... to jest wada,, zaleta taka ze silnik lepiej ..oddycha.. napewno na wyzszych obrotach,. zmienia sie dzwiek to wiesz, jesli doprowadzi sie do niego tzw zimny dolot -rure ktora umieszcza sie nisko samochodu ; wpada do niej powietrze ktore sila rozpedu jest wtlaczane w rure i ta w stozek to teoretycznie wychodzi takie " naturalne turbo przy szybkiej jezdzie :mrgreen: .. ale im wiecej powietrza tym wiecej paliwa powinno byc 'podlane' .. niektore auta nie lubia stozkow..traca na nich zamiast zyskac.. nie wiem jak jest w m20b25.. u mnie w 2 litrowce byla poprawa . ale tak szczerze to ja zostalem przy oryginale bo zysk 2- 3 koni i paru nm nie warty bo pozniej palila 1l oleju na 2 tys km. byc moze wina jest to ze nie stosowalem oliwki w sprayu do filtrow ale ona mysle az tak duzo nie pomoze napewno troche lecz nieznacznie.. pozdr
Nie wazne przy czym stoisz.. Wazne jak tym jezdzisz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli stożek lub wkładka to tylko K&N,. Ale nie oczekuj jakiegoś przyrostu mocy na wielkim poziomie. W czasie jazdy ledwo do wyczucia, subiektywnie lepiej przyspiesza bo jest taki fajny klang. Tanie stożki i wkłady to raczje zabierają niż coś dają.

PZDR>

Opublikowano

jak latasz na stożku to zobacz jak wygląda przepustnica u ciebie, na pewno cała zasyfiona, miałem w swojej M20 stożek i nie było to dobre, potem do M30 w e34 zakupiłem airboxa simoty i tak samo jeden wielki syf w dolocie się zrobił

stożek da ci tylko całkiem przyjemne efekty dźwiękowe i nic poza tym

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
hyyy no własnie a gdyby tak założyc zamiast stożka to grzybka ???? A następna sprawa seryjnie wolt do filtra powietrza jest za lewa lampą z przodu a gdyby tak zrobić dolot bezpośrednio przez maske tzw kogucik ???
  • 2 tygodnie później...