Skocz do zawartości

320D - W co zainwestowac kase?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio zastanawiam sie w co zainwestowac pieniadze, jesli chodzi o moj samochod. Mam juz zrobione wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy.

Jak:

Klapy kolekrora

katalizatory

zaworek turbo

wezyki podcisnienia

wymieniony plyny [poza hamulcowym i w skrzyni biegow]

kupione nowe felgi 16' i nowe opony na zime

wymienione czesci zawieszenia [zostaly jeszcze tuleje wahacza tylniego]

I wlasciwie poza tymi plynami i tulejami, to nie wiem w co moge zainwestowac kase. Macie jakies pomysly?

Moze temat "glupi", ale ja chetnie wlozylbym w nia pieniazki, zeby byla "doinwestowana" i pracowala jak nalezy. Nie mowie tutaj o inwestowaniu tylko w wizualne rzeczy, moze ktos jeszcze wpadnie na pomysl co moglbym zrobic w silniku, zawieszeniu, itd.

Licze na wasza pomoc.

Pozdrawiam Kuba.

Exx
Opublikowano

świece żarowe na zime nowe :)

udaj się na ściezke diagnostyczną i dowiesz się co nie tak z autem.

a jak nie ma w co dokładać to wpłać na książeczke oszczędnościową , wczesniej czy puzniej coś się zużyje ....

sprawdz luzy układu kierowniczego , zbierzność

możesz jeszcze zrobić swap na 330d :)

zdiagnozować układ zasilania paliwem :)

udać się do szpeca od chip tuningu :) w celu poprawienia krzywej mocy i momentu obrotowego :)

szczeże mówiąc zawsze się coś znajdzie :) i raczej nie należy szukać , to powinno działać w drugą strone , np jak nie masz na co wydawać pieniędzy , to wydaj na kobiete czy cos :)

temat wybitnie nie typowy , bo niedługo od spraw mniej potrzebnych przejdziesz do najmniej potrzebnych lub całkowicie zbędnych

w konsekwencji okaże się iż zamiast montować częsci ori , montujesz tansze zamienniki przez co naprawy będą częstsze niż gdybyś pozostawił poprzedni setup :)

albo ZRÓB KONSERWACJE NA ZIME

Opublikowano
świece żarowe na zime nowe :)

udaj się na ściezke diagnostyczną i dowiesz się co nie tak z autem.

a jak nie ma w co dokładać to wpłać na książeczke oszczędnościową , wczesniej czy puzniej coś się zużyje ....

sprawdz luzy układu kierowniczego , zbierzność

Oooo swiece, to nie glupi pomysl.

Na diagnostyce bylem, mowia ze wsio OK. Zbierznosc ustawiana...

Nie chodzi tutaj o to, ze ja szukam sobie problemow, ale o to ze szukam czegos co warto zrobic.. jak np te klapki kolektora, czy katalizatory.

Wlasnie alu-ramek nie mam. Ale pociesze Cie. Leza i patrza sie na mnie z szafki, az je zamontuje. ;) Kiere mam taka, ktora mi odpowiada, a galka i mieszek juz nowe zamontowane.

Exx
Opublikowano

- swap od 535d albo 335d + wsio co potrzebne żeby było doinwestowane

- lekki mod hamulców od 330 a jak mało to te http://allegro.pl/tarcze-klocki-zaciski-big-brake-brakes-kit-bmw-m3-i1940120330.html

jak to ogarniesz, będzie działało to śmiem twierdzić że już takiego pytania nie zadasz

akurat ja cały czas robię jakieś duperele w furze i nie sądzę żeby kiedykolwiek zabrakło mi inwencji twórczej

że mam taki silnik jak ty i bez szaleństw swapa ( którego i tak dokonam )

to planuje, shadowa, m kiera i krótka gałka + short shifter, zaciski 330, tarcze oplot, płyn, rozpórki przód i tył lekko ciemne szyby

i jeszcze rozmyślałem abstrakcyjnie i odlegle na wciśniecie drugich soczewek z xenonem do reflektorów z i tak juz org xenonem ( kaprys - raczej nierealny bo zawsze ważniejsze sprawy są )

Opublikowano

staram się nie popadać w fantazję ... to tak nie z wizualnych, chip i zaciski 330 tarcze nacinane, oplot i sportowy płyn hamulcowy, i tak bez chipa wyjdzie koło 3ki - 4ki nie wymieniając tylnych tarczy na większe tylko na nowe

nowe szkła reflektorów ( będzie lepiej świecić jak masz xenon)

powalczyc z soczewką bo raczej ma na sobie już lekką mgiełkę - tez gorzej przez to świeci a co za tym idzie mniej widzisz

Opublikowano
można w audio zainwestować, zrobić sobie wnętrze u tapicera, zainstalować nawigację jeśli nie masz z dużym ekranem albo zamiennik np. Dynavin. Podokładać oświetlenie nóg, doposażyć ją na maxa, latarka w schowku z ładowarką, ori uchwyt na gaśnicę pod siedzenie i apteczkę.
szukam
Opublikowano

To ja od siebie dodam że możesz programowo wyłączyć EGR za pomocą DISA - więcej świeżego powietrza dla silnika.

Wgranie nowszego softu do silnika lub skrzyni automatycznej jeśli ją masz ( wpływa to na kulturę pracy i na spalanie )

Warto wymienić też filtr paliwa.

Poza tym to program do silnika i cieszyć się z nowej mocy.