Skocz do zawartości

316ti e46 compact zardzewiałe przewodu hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

byłem dzisiaj na oględzinach tylnich hamulców i pojawił się problem. Tylnie przewody hamulcowe są skorodowane, nadają się do wymiany.

Z tego co zauważyłem to nie ma żadnej złączki po drodze, chyba że się mylę. Stanowi to mega problem.

Pierwsza sprawa, można kupić oryginalne przewody już pogięte w przyzwoitej cenie? Czy może kupić jakieś rurki miedziane i samemu pogiąć.

Druga sprawa, może da rady wymienić tylko kawałek takiej rurki i założyć złączkę?

Może macie jakieś patenty na wymianę takiej rurki? Z tego co oglądaliśmy to dzień pracy jak nic :/

Opublikowano

Witam

Dzień roboty. Jak jest skorodowany fest przewód, to kup też od razu przewód gumowy ten przy kole, bo pewnie nie odkręci się z tej korozji :)

Do wymiany trzeba ściągnąć bak, bo przewód idzie nad nim. Robiąc to prawidłowo musisz wymienić przewód od pompy ABS do samego tyłu, jeden długi. Polecam przewody miedziane i gięcie, bo oryginały BMW to straszna lipa, czyli stalówka malowana farbą, która odpryskuje, bo koło rzuca na przewód syf (jego umiejscowienie jest boskie :duh: )

Polecam od razu wymienić obie strony z tyłu, bo za 2 miesiące będziesz znów ściągał bak i powtarzał całą czynność jeśli tylko na tym drugim przewodzie są najmniejsze oznaki korozji :mrgreen:

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Dokładnie tak jak Mattiss powiedział, tak wypadałoby to zrobić. Ja dodam jeszcze tylko tyle, że istnieje możliwość łączenia łączenia przewodów. Służą to tego... takie specjalne połączenia do przewodów hamulcowych :D (do wglądu na allegro) Tylko trzeba mieć maszynkę do zarabiania przewodów, po prostu do rozmiażdżania końcówek. Wtedy można wymienić tylko skorodowaną część przewodu. Robiłem to kiedyś w innym moim aucie i działa do tej pory. Rozmawiałem z moim mechanikiem kiedyś na ten temat i stwierdził, że się nie bawi w zdejmowanie baków bo więcej problemu i roboty z tym, pewnie żeby zarobić musiałby cenę niezłą walnąć. Nowe przewody stara się "upchnąć" z boku koło baku i jakoś je przymocowuje. Nie powiem Ci dokładnie jak on to robi, nie widziałem tego patentu.
Opublikowano

W e46 były dwa rodzaje sztywnych przewodów - jedna opcja to jednoczęściowy przewód od elastycznego aż do pompy, druga to jeden odcinek od elastycznego do złączki mniej więcej nad mostem, drugi od tej złączki do złączki w okolicy grodzi i trzeci stamtąd do pompy. Ja wymieniałem jakiś czas temu (mam trzyczęściowe), kupiłem miedziane na wymiar. Pomysł poprowadzenia przewodów przez inżynierów BMW nad zbiornikiem to czysty idiotyzm, nie jeden zresztą w tym modelu :duh: Przy kole nie mniej genialny. W 17-letnim golfie 3 miałem przewody w 10 razy lepszym stanie, a wymieniałem tylko dlatego że ściągałem belkę, co więcej - metalowe dały się bez problemu odkręcić od elastycznych i korektora (a były fabryczne), natomiast w e46 trzeba było ciąć, ehh.

mattis żeby wyjąć zbiornik trzeba przecież między innymi rozłączać wał i zdejmować wydech? Koszmar :x

Nowe przewody stara się "upchnąć" z boku koło baku i jakoś je przymocowuje. Nie powiem Ci dokładnie jak on to robi, nie widziałem tego patentu.

Ja poucinałem stare przewody z jednej i drugiej strony tuż przy baku nie odkręcając dwóch uchwytów (bo się nie da bez zdejmowania baku) i przypiąłem do nich nowe przewody opaskami plastikowymi. Można nieco opuścić bak odkręcając jego mocowania i podporę wydechu ale niewiele to daje :mad2:

I jeszcze jedno - przed wymianą lepiej zaopatrzyć się w ASO w nowe uchwyty do sztywnych przewodów hamulcowych bo plastikowe kołki trzymające je często się rozpadają po samym włożeniu w nie imbusa. Ja dzięki temu miałem unieruchomione auto na tydzień.