Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu bez blokad w tym silniku. Bo mam wszystko rozebrane i pytanie tyczy się tego, że postępując po kolei tak jak napisze potrzebne są blokady czy jest jakiś sposób ustawienia tego bez nich. Mianowicie ustawiam wał w pozycji żeby na pierwszym cylindrze tłok był w najwyższej pozycji wtedy blokuje bolcem koło zamachowe jest tam otwór w nim. Następnie wałki od strony ściany grodziowej mają kształt prostokątny i główny problem jest taki że wg niektórych źródeł wałki maja być wobec siebie równolegle płaszczyznami tymi z tyłu i wobec głowicy też. Potem należy dopilnować żeby zakładając łańcuch się nie ruszyły. A z drugiego źródła dowiedziałem się że blokady tak blokują wałki że nie są one idealnie równoległe wobec siebie ani wobec głowicy. I teraz pytanie do tych którzy ustawiali takie rozrządy najlepiej bez blokad jak to ma wyglądać. Wrzucam z zagranicznej strony temat gdzie są zdjęcia które obrazują założone blokady ale nie widać tego dokładnie.

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/657779/

Opublikowano
Bez blokad będzie Ci bardzo trudno ustawić prawidłowo fazy, nie wiem, czy jest to w ogóle możliwe....
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
CZESC. NA wiencu (dol silnika na łaczeniu skrzyni biegów z silnikiem) masz otwor do ustawienie gmp. czyli cylinder na 1 cykl. pozniej ja bynajmniej tak zrobilem krzywki ustawiasz jak w opisie i pozniej aby zgrac walki ustwaialem je na pilnikach. czyli jeden kladziesz na walkach aby rowno przylegaly a 2 kolejne do plaszczyzny glowicy i ustawiasz, aby idealnie do siebie pasowaly powierzchnia. minimalne przekrzywienie mozesz na kolach zebatych od walkow ustawic.nie jest to takie trudne . pozdrawiam
Opublikowano
ok dzięki ustawiałem właśnie tak że wałki są równolegle do siebie i równolegle do płaszczyzny głowicy.