Skocz do zawartości

problem z kontrola trakcji 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam taki problem, że ostatnio raz mam trakcje, a raz nie. pojechałem na kompa, który wykazał czujnik koła lewego tylnego. Czujnik wczoraj wymieniłem lecz nic to nie pomogło. Trochę czytałem i raczej to nie pompa ani sterownik bo świeciłby mi się również abs, a ja nie mam tylko trakcji, reszta jest. Podobno w modelach po lifcie był problem z pompami bo były wadliwe. Jeszcze ważną informacją jest to, że sekundę przed wyłączeniem się trakcji lekko przytrzęsie samochód i obroty. Nie raz przez to zgaśnie. Idę jeszcze popatrzyć do garażu i czekam na Waszą pomoc. Z góry dzięki :D

Błędy z czytane z inpy nie moge rozszyfrować tego:

result: 1 errors in error memory!

74 CAN MD_IND signalerror

Error frequency : 255

Vehicle speed 2.75 km/h

ASC passive

ABS-control passive

stop light swich off

ASC-control passive

Opublikowano (edytowane)

błąd komunikacji między sterownikiem silnika, a pompą

tu masz schemat

http://wds.spaghetticoder.org/en/svg/sp/SP0000010775.svg?m=e3902

tu masz schemat do samochodów przed 1998 rokiem

http://wds.spaghetticoder.org/en/svg/sp/SP0000006245.svg?m=e39

sprawdz połączenia miedzy pinami sterownika trakcji 63->37 silnika oraz 61->36

Edytowane przez lobo.
Opublikowano
odepnij aku, odepnij złącze na sterowniku silnika oraz sterowniku trakcji i sprawdź multimetrem połączenia podanych pinów powinno być ok 3 ohm lub mniej jak bedzie przerwa lub duży opór to coś z kablami i trzeba dać nowe ew możesz przeprowadzić nowe połączenia, stare odciąć i zaizolować. Jak problem zniknie to ok jak nie szukać dalej, ale od przejść miedzy sterownikami bym zaczął.
Opublikowano
To prawda miałem z nią problemy jakoś miesiąc po tym jak ja kupiłem. Zaczęło się od skrzyni, uszczelnień itd. na dzień dzisiejszy włożyłem w nią 8700zl!!! Ale jest już ogarnięta cała tylko ta trakcja została. Właśnie skończyłem na dziś pracę w garażu. Na razie trakcja zniknęła ale na ile to nie wiem :( na pierwszy rzut oka wszystko wygląda dobrze, mam problem ze sprawdzeniem tym miernikiem jak napisał kolega wyżej. przeczyściłem kostki wszystkie możliwe ale co dalej będzie to nie wiem. A i spojrzałem na tą linkę od ASC co idzie do przepustnicy bo podobno lubi się zerwać i robi problemy, ale jest ok.
Opublikowano
Przejechałem 50km i znów się zapaliła trakcja. CO prawda czujnik który założyłem to nie oryginał lecz TRW.Jutro założę oryginał i zobaczymy. Jak to nie pomoże to już nie wiem co to może być :(