Skocz do zawartości

Sterowanie radiem z kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sluchajac radia ( fabrycznego - 16:9 ekran jesli to jest istotne) i chcac zmienic stacje na nastepna / najblizsza ( w odniesieniu do czestotliwosci tej akurat sluchanej) to naciskajac krotko strzalke " gora" lu "dol" na kierownicy radio szybko wyszukalo nastepna stacje. Tak bylo. A teraz ( ni chu chu nie moge zrozumiec co sie stalo i kiedy) jesli nacisne krotko ow strzalki to radio zaczyna grac cokolwiek jest na czestotliwosci zaprogramowanej na pozycji "1". Nacisne raz jeszcze , radio skacze na zaprogramowany kanal "2". I skacze tylko i wylacznie po tych kanalach zaporgramowanych od 1 do 6.

Jesli chce zeby radio szukalo najblizszej nastepnej czestotliwosci gdzie cos jest nadawane to musze przytrzymac strzalke dluzej ( ok 1-2 sek) i wowczas faktycznie tak bedzie.

Pytanie : jak wrocic do tych poprzednich ustawien ( krotki nacisk nastepna uzywana czestotliwosc a nie zaprogramowana stacja)- bo nie ukrywam ze przytrzymywanie strzlaek tak dlugo jest nieco irytujace.

Opublikowano

To u Ciebie musiało coś być chyba inaczej zakodowane (no chyba, że w Navi 16:9 tak jest). U mnie (duży MID z DSP) właśnie tak jest, że jak krótko nacisnę na kierownicy przycisk to przeskakuje mi tylko na kolejny numer w pamięci radia, pod którym jest zapamiętana jakaś stacja. Natomiast jeśli przytrzymam dłużej to wtedy od tej słuchanej stacji radio przeszukuje częstotliwości. Nie pamiętam tylko czy wpływu na to nie ma przypadkiem jeszcze użycie przycisku "M" między strzałkami na samym radio/MIDzie, który przełącza wyszukiwanie w tryb manualny a nie automatyczny.

Pzdr.

Opublikowano
To u Ciebie musiało coś być chyba inaczej zakodowane (no chyba, że w Navi 16:9 tak jest). U mnie (duży MID z DSP) właśnie tak jest, że jak krótko nacisnę na kierownicy przycisk to przeskakuje mi tylko na kolejny numer w pamięci radia, pod którym jest zapamiętana jakaś stacja. .

ufff naprawilem :mrgreen:

w Navi 16:9 trzeba miec ustaiwione TP = ON, i woczas gdy sluchamy radia i wyswiela nam sie ekran z zaprogramowanymi stacjami to nacisnalem raz jeszcze FM i zamaist zaprogramowanych stacji widzialem wszystkie stacje jakie leca po kolei.

No i teraz jedno nacisniecie strzaki i radio skacze do nasteponej stacji.