Skocz do zawartości

530d Tylne prawe nadkole - od czego są te kable?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem kable w prawym nadkolu tylnym które nie są nigdzie podłączone. Schodzą one z góry tuż za osłoną nadkola.Jeden z kabli ten czerwony ma specyficzne zakończenie jakby to była jakaś linka do podciągnięcia..., drugi kabel to wtyczka z dwoma pinami w środku do podłączenia... tylko nie widziałem do czego by to mogło być... Z tej strony (prawe tylne nadkole tylko bardziej z przodu) jest chyba czujnik poziomowania ksenonów, ale do tej kostki dochodził kabel.

Komputer a aucie nie wyświetla żadnych komunikatów.

http://img683.imageshack.us/img683/8589/img4325k.th.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/671/img4331n.th.jpg

Nie udało mi się ustalić co to jest, więc zwracam się do szanownych forumowiczów z prośbą o pomoc.

Opublikowano
Ten czerwony wygląda jak czujnik zużycia klocków i powiniem być wpięty w klocek,ale jest obłamany ze starości i wypadł.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
a czy przypadkiem czujnik zużycia klocków nie jest jednak wpięty? widać to na dolnym zdjęciu (lekko z prawej od tych przewodów z "pierwszego planu") taki biały, brudny kabelek wpięty od tyłu mniej więcej na środku pomiędzy klockami hamulcowymi.
Opublikowano

Ten czerwony kabel to na 100% czujnik zużycia klocków, wypięty z klocka.

Ten drugi biały, zakończony okrągłą wtyczką jest od czujnika ABS.

Podłącza się je w puszce, która jest ukryta pod tylną częścią nadkola i żeby się do niej dostać wystarczy odkręcić dwie śruby.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, jak zawsze okazały się trafne :)

Przy okazji okazało się, że wszyscy mamy rację (GRUBER, perszing 740I i ja) ponieważ faktycznie był to jakiś "luźny" czujnik zużycia klocków - taki zapas :oops: , nigdzie nie podłączony :mad2:

Jakiś inny czujnik był jednak wpięty tylko też nigdzie nie podłączony ... :duh:

Już jest :cool2:

Dodam, że serwisuję auto od około 3 lat w jednym z bardziej polecanych warsztatów w Raszynie.