Skocz do zawartości

[320d] Rozładowany akumulator a sterownik świec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pewną zagadkę, otóż przy ostatnich spadkach temperatury zauważyłem, że auto pali mi troszkę gorzej, zaciekawiony tym zacząłem szukać przyczyny, pierwsze co zrobiłem to ściągnąłem kolektor i sprawdziłem swiece, na żarówkę, wydawało się ze są ok, kolejną rzeczą był sterownik świec, i tu o dziwo troche się zdziwiłem, ponieważ nie było żadnej śruby mocującej kabel zasilający(gruby czerwony który idzie od bezpiecznika f104) do sterownika, kabel poprostu sobie wisiał na tej śrubie, znalazłę taką śrubę, i ten kabelek dokręciłem, dodam że nakrętki która powinna być oryginalnie nie znalazłem w tym kosztu z kablami.

Wydawało mi się, że samochód pali lepiej, jednak dziś wieczorem, próbując odpalić samochód, miałem problem, a dokładniej problem z akumulatorem który się rozładował, i pomimo że rozrusznik coś tam kręcił, samochodu nie udało mi się odpalić, pomogła zmiana akumulatora z drugiego auta.

I tu nasuwa się pytanie, czy sterownik może powodować rozładowanie akumulatora i ktoś specjalnie odkręcił nakrętkę od kabla zasilającego na sterowniku tak, aby ten akumulator się nie rozładowywał? czy ta nakrętka mogła sama spaść? wcześniej problemów żadnych nie miałem, a dziś także przy paleniu rano samochód zrobił coś dziwnego, po odpaleniu sam zapalił światła a po chwili je zgasił, uznałem to za nieznaczący wybryk, jednak razem z tym akumulatorem wydaje mi się, że coś tu nie gra;/

Opublikowano

witam,

kalos, miałem to samo tzn. jak temperatura na dworze spadła poniżej zera nocami to auto zaczęło mi gorzej palić, na początku podgrzewało mi swiece jednak po kliku dniach i kontrolka od świec żarowych się nie zapalała a silnik uruchamiał się choć ciężko. Teraz mam całkowicie nowiuteńki akumulator - pomogło. Auto pali bez zarzutu, swiece elegancko się podgrzewają. Sprawdzałem wszystko przed tym manewrem - ładowanie, alternator, masę na karoserii, bezpiecznik f104, świece itd. Ostatecznie wina była po stronie starego akumulatora. Teraz jest wszystko w najlepszym porządku. A jeśli chodzi o tę nakrętkę to u mnie jest ona na miejscu.

pozdrawiam

Opublikowano
jednak dziś drugi akumulator się rozładował, samochód niby odpalił, ale kręcił już nie tak żwawo jak wczoraj, czuć było po pracy rozrusznika, że brakuje mu prądu:/