Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie użytkowników forum. Od niedawna zaczął mnie nękać problem w moim aucie. Za każdym razem gdy ruszam wyświetla mi się kontrolka door open tylnych prawych drzwi - oczywiście są zamknięte. Jest to trochę denerwujące. Nic przy tych drzwiach nie było robione. Auto użytkuję ponad rok. Zatrzymałem się na stacji aby zatankować, gdy wróciłem do auta pojawiła się kontrolka. Może być to uszkodzony czujnik? Da się to jakoś sprawdzić? Dysponuję kablem INPA + DIS. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Pomoże ktoś??!! Dodam że nie ma mignięcia kierunkowskazów podczas zamykania/otwierania auta pilotem.
Opublikowano
Mignięcia nie ma bo komp pewnie myśli, ze drzwi są otwarte, pewnie nawet ci alarmu nie uzbraja. Które drzwi pokazuje że są otwarte? Wydaje mi się, że czujnik zamknięcia drzwi znajduje się w zamku w drzwiach, wczoraj oglądałem u siebie i nigdzie go nie widziałem. Dodam tylko, że mam domykanie drzwi, więc może się to różnić w przypadku gdy tej opcji nie ma. Oglądałeś drzwi i progi czy nie ma nigdzie czujnika? Jeżeli nie będzie, będziesz zmuszony ściągnąć boczek i obejrzeć zamek, może po prostu coś spadło lub się ukruszyło. A może wiązka kabli uszkodzona, przecież ona cały czas pracuje przy otwieraniu, zamykaniu drzwi, na prawdę może być wiele przyczyn. Na pierwszym miejscu, szukałbym czujnika i jemu się przyjrzał. Następnie np, zamienić miejscami czujniki z innych drzwi (jeżeli byłaby taka możliwość) i sprawdzić. Jak będzie piszczało, że są otwarte te same drzwi, to uszkodzony gdzieś kabel, jeżeli będzie piszczało, że otwarte drzwi gdzie przełożyłeś czujnik z drzwi powodujących problem, to uszkodzony czujnik.
Opublikowano
Są to tylne prawe drzwi. Odłączałem kable od modułu bezpieczeństwa (SIM) aby zrobić reset, jak w tym temacie - http://7er.pl/showthread.php/10087-elektryka-Czujnik-drzwi. , wykasowałem błędy ale niestety nie pomogło. Jutro zamierzam zabrać się za demontaż tapicerki z drzwi ponieważ switch jest w środku. Wie ktoś jak to zrobić aby nie uszkodzić? Wiem że są śrubki pod dwoma zaślepkami w dużej klamce i pod tą małą okrągłą w klamce od otwierania drzwi. Nie pamiętam jak w tylnych ale w przednich jest też pod plastikową zaślepką AIRBAG. Jakieś rady?
Opublikowano
Niestety tapicerki nie rozbierałem, więc nie pomogę. Odłączyłeś wtyczki, a czy błędy pokasowałeś? To raczej nie będzie ciężka w zdiagnozowaniu usterka. Dobrze byłoby, żebyś miał na podmianę drugi switch, wtedy byś wiedział czy wiązka czy on jest problemem.
Opublikowano
Błędy pokasowałem. Nic to nie dało. Jutro zabiorę się w końcu za te drzwi, może coś się uda zrobić. Napiszę co z tego wyszło, pozdrawiam.