Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wymieniając ostatnio rozrusznik zaważyłem wyciek oleju z kolektora ssącego(nazywany też dolotowy),mój mechanik twierdzi że można na razie tak jeździć nic się nie stanie podobno każdy X tak ma przy przebiegu (plus minus) 130tyś. A jak to wygląda u was koledzy wymieniał ktoś :shock:

dzięki za każdą podpowiedz

pozdrawiam posiadaczy X-ów :cool2:

Opublikowano

Kolego co do mojego Mechanika to twierdzę że wie co mówi gdyż ze Śmigiełkiem ma do czynienia dobre 15latek i znają się na rzeczy :!:

Mnie bardziej interesuje czy można tak jeździć na razie nie wymieniać ,gdyż słyszałem ten olej który tam śię wydostaje nie pochodzi z silnika.

Jest to niewielki wyciek gdyby nie rozrusznik nigdy bym tam nie zajrzał i pewnie jeździł bym i jeździł. Na osłonach ani kropli :D

Może któryś z kolegów naprawiał albo ma jakiś pomysł :idea:

Opublikowano
Takie pytanie- to skąd ten olej jeżeli nie z silnika? Jeżeli na dolotowym to może turbina się poci i to ponoć normalny, spotykany objaw. Może go silnik zasysa a uszczelka pod kolektorem puściła i dlatego się poci? Taka moja sugestia ale nie wiem czy poprawna.
Opublikowano

Kolego ArtPol74.

Jeżeli na dolotowym to może turbina się poci i to ponoć normalny, spotykany objaw. Może go silnik zasysa a uszczelka pod kolektorem puściła i dlatego się poci?

Mój Fachowiec mówił dość podobnie, tak jak mi kazał umyłem motor (był trochę spocony) i dziś sprawdzałem po tygodniu nie ma ani ślady (czyściutki :D )

A ten olej to niby nie z silnika a z silnika (że go motor nie przepala czy coś) nie wiem.Ważne że nie jest spocony można śmigać dalej :norty:

:cool2: X5 :cool2:

Trzymacie się koledzy!!!!

Opublikowano
Piszę to co słyszałem od mechaników i czytałem w gazetach. U mnie czasami zostawała po nocy mała plamka oleju. Po odwiedzinach u mechanika i dokręceniu opaski problem zniknął- na zewnątrz ale w środku pewnie dalej się poci. I o tym mówią mechanicy. Na bagnecie zużycie oleju jest niezauważalne więc jak mówią nie ma problemu.
Opublikowano

Wielkie dzięki Kolego ArtPol za wszystkie podpowiedzi i wskazówki, w mojej Bawarce też nie widać ubytku oleju na bagnecie no może minimalnie na 15000km ubyła może 100ml. myślę że to naprawdę niewiele :D

Do kolegi marcinek jednak mój Szpec od BMW miał dużo racji,od razu twierdził że na razie nie widzi problemu i tak się dzieje zwłaszcza w X-ach :(

Jeszcze raz podziękował :cool2:

:cool2: X5 :cool2: