Skocz do zawartości

Jakie opony zimowe w rozmiarze 225/50r17 do E60 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam temat zapewne niejednokrotnie poruszany jednak sezon zimowy się zbliża i już od pewnego czasu wertuję strony, czytam opinie użytkowników. Ale ciągle nie mam wystarczających danych by dokonać odpowiedniego zakupu. Czytałem ostatnie testy w AŚ i testy ADAC, ale jak konfrontuję to z opiniami użytkowników to wychodzi, że te testy można między bajki włożyć. Dlatego ostatecznie chciałbym dowiedzieć od użytkowników BMW e60 lub beemek o podobnej mocy i rozmiarze felg jakie opony zimowe wg. was pasują najlepiej do tego auta ? Kryterium oceny niech będzie na 1 miejscu bezpieczeństwo, drugim trwałość a trzecim cena. Interesują mnie tylko opinie dotyczące opon w rozmiarze 225/50r17 lub podobnych, które można założyć na aluminiową felgę 17", gdyż różne opony różnie spisują się na różnych rozmiarach felg. E60 530d to dość mocny silnik z dużym momentem (500Nm). Dlatego zależy mi na tym by nie mieć niespodzianek przy ruszaniu oraz w zakrętach. Ostatniej zimy jeździłem na GY Ultra Grip GW3 i były fatalne, szczególnie w zakrętach tył wyprzedzał przód.

Po wstępnej weryfikacji w sieci moje typy to:

1. Dunlop sp Winter Sport 3d ;

2. Dunlop sp Winter Sport 4d;

3. Michelin Alpine A4 (niestety nie mogę jej nigdzie dostać w normalnej cenie :( - ceny zaporowe ok. 1000zł za sztukę );

Ostatni typ na podstawie informacji z testów to:

4. Uniroyal MS Plus 66 Co ciekawe mają podobne wyniki co Dunlopy a są o niebo tańsze i mają lepszą trwałość - co o nich sądzicie ? Jeździł ktoś na tym ? Macie jakieś doświadczenia? Zdaję sobie sprawę, że są głośne, ale to akurat nie ma dla mnie znaczenia, zima trwa zwykle 3-4 miesiące więc dałbym sobie z tym radę ;)

Gdzieś mam jeszcze na celowniku Yokohamę W drive ale widziałem gdzieś bardzo niepochlebne testy...

Co sądzicie o tych oponach ? A może macie swoje typy ?

Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
Ok po temacie, wybrałem Dunlopy sp Winter Sport 4d , akurat trafiłem cenę lepiej niż dobrą więc grzechem byłoby nie kupić, szczególnie, że oceny mają b. dobre - zobaczymy jak będzie w praktyce ;)
Opublikowano
No to mi udalo sie taniej bo 620zl za sztuke (w serwisie podanym przez kolege 713zl) plus do tego mialem zalozenie z wywazeniem w cenie :) wg. mnie to ultra tanio jak na 225/50r17 :)
Opublikowano

jestem również w zagwózdce letnie moje to 235/45/17, planuje zejść z szerokości na 215 lub 225, profil nie mam pojęcia 45-55 ?

no i z racji budżetu to chyba firma sava eskimo, :) co myslicie ? :mrgreen:

Opublikowano
Jakie auto, bo nie napisales? Jesli e60 to do 17" wg. Fabryki powinny byc 225/50. Wg mnie auto z takim rozmiarem wyglada najlepiej w 17" i niezle sie prowadzi. Wg. Producenta 215 sa przeznaczone do stalowek 16" jesli mnie pamiec nie myli. Oczywiscie pisze o e60. Co do opon o ktore pytasz to nie wem. Ale niska cena to czesto niska jakosc. A bmw to tylni naped ktory jest "wymagajacy" w zimowych warunkach. Jesli chcesz tanio to bierz uniroyale ms plus 66 bedziesz zadowolony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to mi udalo sie taniej bo 620zl za sztuke (w serwisie podanym przez kolege 713zl) plus do tego mialem zalozenie z wywazeniem w cenie :) wg. mnie to ultra tanio jak na 225/50r17 :)

W tym rozmiarze dobre opony w niezłej cenie ma też Nokian. Znajomy kupował własnie 225/50/17 zimowki nokiana miesiąc temu i zaplacił 500zł/sztuke.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...