Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam e30 i bardzo lubie to auto jako ze nie chce zmieniac na e36 bo mi sie nie podoba ale chce miec diesla silnik 2.4 mnie nie przekonuje w e30 dlatego chce przerobic swoje e30 na e30 1.8TDS napewno jest to mozliwe bo nie ma rzeczy niemożliwych w BMW. Teraz tak niech mi jakis fajny mechanior opisze co potrzebuje bo silnik skrzynie wał i most to sie domyślam. I ile taka przyjemność kosztuje. Prosze o szczegółowy opis
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

2,4td ma 115km i 6 garów a 1,8tds ma 90 koni i jest wadliwy. Zesztą kto normalny robi swap na diesla...a jeśli już to jakieś 3,0d z e46 gdzieś kiedyś widziałem.

lepiej se kup e36 bo i tak jak jeździsz to nie widzisz tego auta z zewnatrz :twisted:

Opublikowano

Jak nie stać cie żeby jeździć E30 to je sprzedaj, a nie będziesz niszczył dobry samochód... to się tyczy też gazowników.

Chcesz mieć oszczędny samochód z dieslem - kup Golfa 1.9TDI, kompromisy nigdy nie wychodzą na dobre.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ci wstętni gazownicy, śmierdzi za niby i nie jadą te auta, psują się pfu pfu pfu....gaz do kuchenek, gaz do kuchenek :mad2:
Opublikowano
ja mam gaz i co z tego.. to nie nasza wina ze zyjemy w kraju gdzie 2 litrowa pepsi jest tansza niz litr 95/98.. a o spalaniu naszych aut nie trzeba nikomu mowic.. owszem.. moglbym jezdzic na benzynie caly czas (zrezta czesto to robie jak chce polatac bokami) stac by mnie bylo ale co z innymi rzeczami.. takto zawsze ci ta mniejsza polowa zostaje w kielni..mam blosa i jak narazie problemow z gazem wiekszych nie mam.. nie zawsze sie do..pier..da..la. wiec mozna nieco oszczedzic w tym czasie na opony czy w piatek pizze z kumplami np.. ale wiekszosc w tym kraju to bogacze ktorzy ida do taty i dostaja - i zaraz mnie zkryrtykuja ze gaz w bmw to profanacja.. owszem tak. ale w e46 m3.. a nie w e30 za 5 tys.. pozdr
Nie wazne przy czym stoisz.. Wazne jak tym jezdzisz
Opublikowano

Wszystko pięknie, ładnie dopóki jesteś typowym mariuszem i tankujesz gaz bo możesz bujać worka z sebami do maka za połowę ceny ale gdy masz świadomość jaki to ma wpływ na silnik to nie jesteś zwolennikiem auschwitz.

Zasada jest prosta, ale widzę że niektórzy jej nie znają, to że samochód jest w twoim zasięgu cenowym to nie znaczy że cie na niego stać. Idąc na łatwiznę i mówiąc "a co mie to ważne że tanio i że śmigiełko na masce" to zwykłe polactwo i pokazujesz że może w ogóle nie powinieneś jeździć BMW(szczególnie stającym się powoli klasykiem) tylko Skodą, Golfem, Hondą albo w ogóle przesiąść się w autobus bo taniej. Ja nie też nie jestem jakimś bananowym nie wiadomo kim ale nie mam zamiaru montować gazu i po prostu jak nie mam kasy na wache to nie jeżdżę i wsiadam w tramwaj, a jak coś wyłuskam to śmigam. I jeszcze raz podkreślam że do oszczędzania są inne samochody, a nie BMW.

Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ale to jest moje, prywatne zdanie na temat oszczędzania kupując nieoszczędny samochód.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te teorie o niszczeniu silnika przez gaz to wsadź sobie ....Moje m40 ma na podltenku przelateane coś miedzy 130-140tyś. i śmiga bez problemu. Nie jest to sekwencja a IIgeneracja. Mam jużblisko 310tyś km, kompresje na garach po 12 barów, i raczje sądzę że psokojnie ten silnik jeszcze pośmiga długo. Nie mam problemów z wypalonymi głowicami czy innymi cudami. Ale wszystko zależy jak sie chce oszczędzać. Jesli na instalacji i jej obłsudze oszczędzisz wtedy to sie źle kończy.

I trzeba wyraznie powiedzieć że to NIEDBALSTWO użytkowników niszczą silniki, samochody a nie gaz czy coś innego. A jak ktoś mi powie że gaz mu wypalił po 20tyś zawory, to ja mu powiem że baardzo mocno oszczedzał na gazie. Tak skręcił żę palił gazu mniej jak wachy i dlatego ten problem.

A ja puki co śmieję sięz benzyny za 5,30-5,50 i leję po 2,74. Fakt, pewnie się skończy niebawem ale co zaoszczędziłem to moje.

Ale kazdy ma swoje zdanie, jest to wkońcu wolny kraj. Pewnie jak bym nie musiał to bym nie oszczędzał. A VW nie bede jeździł, a tym bardziej biedoklepem. Wolę Hopla :mrgreen:

A wogóle to sie zrobiło nie na temat i jest odpowieni dział do dyskusji na ten temat, wiec sie przenieście tam. Ja już nic wiecej nie dodam.

Opublikowano
ty jestes wlasnie tym typowym polaczkiem.. smiejesz sie z tych co w gazie jezdza bo tobie dobrze i ciebie stac.. zycie to ruletka bracie.. dzis masz jutro mozesz nie miec.. zobaczymy co wtedy powiesz.. a bmw nie zamienie na golfa td dlatego ze jakis egoista sie smieje z tego ze mam gaz.. a owszem ciesze sie z tego ze mam smiglo na masce bo od dziecka chcialem je miec - kupilem je sam, za swoje, i za swoje utrzymuje.. wole miec je w gazie i jezdzic non stop niz pier..do..lic o benzynie i miec bmw....... zeby sasiedzi widzieli ze mam..
Opublikowano
ps.. odezwal sie ten co kupuje bmw 4 cylindrowe 1.8 .. bez obrazy dla innych normalnie myslacych forumowiczow..
Opublikowano
widze ze nie ma dobrej odpowiedzi tylko jakas kłutnia. a 1.8 TDS nie jest wadliwy. a 2.4 nie chce bo duzo pali i jest na pasku ktore lubia sie zrywac wole jakos lancuch. A kolego recze Cie ze jest mnie stac jak mnie nie byłoby stac na jazde to napewno nie na swapa a ze lubie cos tworzyc to nie znaczy ze mam rezygnować przez typa ktory w życiu co zrobił przy aucie to je kupił wiec siedź cicho i jak proszą o prof wypowiedz to lepiej nic nie pisz "zmijas zal mi CIebie"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z tego co wiem to bedziesz pierwszy kto taki SWAP bedzie robił (o ile zaczniesz to robic) ale wydaje mi sie że silnik jest 4cylindroyw wiec skrzynia i wal zostanie (ew. dobór przełożniea dyfra). 1,8tds to jest ten sam silnik co 2,5 tds, tylko mniejszy, przez co nie pękają glowice. Reszta WAD 2,5 tds jest dalej w 1,8tds. Jak masz kpl dawcę bedzie łatwiej. Jeszcze kwestia czy turbo sie zmieści ale jak 2,4 sie mieściło to z 1,8 nie powinno być problemu.

Jak coś to czekamy na foty w galerii

Opublikowano
właśnie problem jest z dawca bo debilni ludzie chca za e36 w dieslu jak za zboze za 4 tys idzie kupic do jazdy a za dawca to trzeba dac z piatke xD.wiec nie wiadomo czy bedzie sens
Opublikowano
ty jestes wlasnie tym typowym polaczkiem.. smiejesz sie z tych co w gazie jezdza bo tobie dobrze i ciebie stac.. zycie to ruletka bracie.. dzis masz jutro mozesz nie miec.. zobaczymy co wtedy powiesz.. a bmw nie zamienie na golfa td dlatego ze jakis egoista sie smieje z tego ze mam gaz.. a owszem ciesze sie z tego ze mam smiglo na masce bo od dziecka chcialem je miec - kupilem je sam, za swoje, i za swoje utrzymuje.. wole miec je w gazie i jezdzic non stop niz pier..do..lic o benzynie i miec bmw....... zeby sasiedzi widzieli ze mam..

Widzę że kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem że jeżdże jak mam, a tak popieprzam tramwajem. Bo E30 to moja zabawka, hobby czyli coś do czego na prawdę powinno służyć, a nie dupowóz do jazdy na co dzień. Do taniego wożenia dupska po mieście zostały stworzone Hondy i Golfy. A jazda samochodem który z założenia nie miał być oszczędny w gazie to właśnie jazda żeby sąsiedzi widzieli "pa halina jaki bogacz, dwu-litrowo beemko się wozi. stać go!".

ps.. odezwal sie ten co kupuje bmw 4 cylindrowe 1.8 .. bez obrazy dla innych normalnie myslacych forumowiczow..

Wiem, wiem, zrobiłem błąd chcąc iść właśnie na kompromis. Ale już go próbuje naprawić bo przygotowuje się do M52 i nie, nie założę do niego gazu.

widze ze nie ma dobrej odpowiedzi tylko jakas kłutnia. a 1.8 TDS nie jest wadliwy. a 2.4 nie chce bo duzo pali i jest na pasku ktore lubia sie zrywac wole jakos lancuch. A kolego recze Cie ze jest mnie stac jak mnie nie byłoby stac na jazde to napewno nie na swapa a ze lubie cos tworzyc to nie znaczy ze mam rezygnować przez typa ktory w życiu co zrobił przy aucie to je kupił wiec siedź cicho i jak proszą o prof wypowiedz to lepiej nic nie pisz "zmijas zal mi CIebie"

Super projekt, stary. Po prostu genialny. Zamienić beznadziejny silnik na jeszcze gorszy i do tego w dieslu. Myślałem że chcesz sobie sklecić dupowóz ale widzę że traktujesz to jako swój projekt. Goście którzy wsadzili S85, S62, M70, 2JZ albo RB26 do E30 to frajerzy są, 4-cylindrowy klekot TO JEST TO. A poza tym widzę że sam lepiej wiesz ode mnie co zrobiłem przy moim samochodzie. Gratuluję rozsądku i zdolności wróżbiarskich.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano