Skocz do zawartości

EML poszukiwanie sterownika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam problem ze swoją 730 6r posiada elektryczną przepustnicę oraz ASC. Problem polega na tym, że przepustnica otwiera się max do ok 1/3 uchyłu.Auto nie ma mocy i jedzie jakby ciągnęło za sobą camping! Albo i dwa:) Kontrolka od EML nie włącza się przy zegarach, natomiast ASC funkcjonuje. Prawdopodobnie jest uszkodzony sterownik EML, którego niestety nigdzie nie mogę zdobyć, Bosch 0 205 000 001. Pytanie czy te sterowniki można zastąpić innym numerem czy musi być identyczny? Prośba o jakąkolwiek pomoc bo to auto musi jeżdzić a nie chodzić :) Pozdrawiam! :mad2:
Opublikowano
Część komputera EML jest również w liczniku, więc jak wymienisz sterownik i będzie dalej to samo, to jeszcze licznik. Rozumiem, że sprawdziłeś potencjometr położenia przepustnicy i silnik w przepustnicy, jeżeli one są niesprawne, ewentualnie jakieś przerwy w obwodzie to EML również się nie włączy i będzie tak jak piszesz.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
no właśnie silniczek rozbierałem szczotki super, ale na tej płytce widać że auto od dłuższego czasu miało ten problem. Dodam, że niedawno jest w moim posiadaniu i muszę je ożywić bo poprzedni właściciele chyba myśleli, że tak ma być. Tempomat również nie działa. Obwód spod przepustnicy do sterownika jest ok bo sprawdzałem opór...myślę co jeszcze najgorsze że nigdzie nie ma takiego sterownika o tym numerze... :(
Opublikowano
Hej, czy mierzyłeś rezystancję czujnika położenia przepustnicy? to są te ścieżki w kształcie spirali, tam się lubiło przecierać to sreberko. Tempomat nie będzie działał, bo on poprzez EML steruje silnikiem.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Powiem Ci, że rozbierałem przepustnicę, co prawda wirnik był brudny oczyściłem wszystko, te spirale wyglądały ok. Po śladach ich pracy wygląda, że dość długo pracują w tym krótkim zasięgu na tej pierwszej przerwie. Zrobię jeszcze tą rezystancję. Tylko problem też polega na tym, że diagnostyka nie chce się połączyć z EML. Silnik pokazuje brak błędów. Żebym jeszcze mógł gdzieś przełożyć z innego przepustnicę lub tego kompa od EML to już by dużo wyjaśniło...