Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
To ja się podepnę. Mam podobną sytuację, z tym, że muszę wymienić opony na nowe. Do tej pory jeździłem na 205 i chciałbym wymienić na 225, ale różnica w cenie jest znaczna. Pytanie, czy odczuję na plus zmianę opon na szersze?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moim zdaniem odczujesz różnicę zdecydowanie na minus. Pytanie jeszcze czy w e46 czy e39?
Opublikowano
To ja się podepnę. Mam podobną sytuację, z tym, że muszę wymienić opony na nowe. Do tej pory jeździłem na 205 i chciałbym wymienić na 225, ale różnica w cenie jest znaczna. Pytanie, czy odczuję na plus zmianę opon na szersze?
Pytanie czy zmieniasz opony tylko na szersze na tych samych felgach, czy zmieniasz tez średnicę felg. A jeżeli tak to o ile.

Dopóki nie podasz dokładnie rozmiarów - z jakiego i na jaki zmieniasz, nie da się na takie pytanie odpowiedzieć.

Opublikowano
Dzięki.

Rozmiar felgi ten sam 7 cali w e39.

Małe jakieś, jak do gokarta :wink:

Pytanie było o średnicę, nie szerokość.

Jestem świeżo po zmianie 205/65R15 na 195/65R15. Różnica wyliczona teoretycznie to 2%, więc zaniedbywalnie mała (w trasie będzie palić +1,3l/1000km przy średnim założonym 6,5l/100km). W obliczeniach nie uwzględniono mniejszej masy opony oraz mniejszych oporów toczenia, co w efekcie może to większe spalanie zniwelować.

xxspeedoxx, teoretycznie będzie <1% mniejsze spalanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki.

Rozmiar felgi ten sam 7 cali w e39.

Małe jakieś, jak do gokarta :wink:

Średnica 16 cali...

Opublikowano

Nie, pytanie było właśnie o szerokość.

Zmieniając opony z 205/65 na 225/55 na tej samej feldze nie uzyskasz żadnej poprawy, ani wyglądu, ani prowadzenia. A w zakrętach, szczególnie szybko przejeżdżanych, prowadzenie nawet się pogorszy - szersza opona na tej samej feldze będzie się bardziej "kładła" w zakrętach, więc prowadzenie będzie mniej stabilne.