Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może mi ktoś rozjaśnić sprawę wersji tego silnika dedykowanej do spalania bio diesla? Co tam jest inne, zmienione,jakie wady ewentualnie ,jakie zalety?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10&t=93259

to żrudło aa wycinek też dam

"Zgłębiłem również temat przystosowywania silników diesla przez BMW do bio paliwa.

Wychodziły jak wiecie opcje doposażone fabrycznie aby mogły jeździć na bio dieslu.

Niektórzy z posiadaczy po rozkodowaniu VIN ,mogą znaleźć pośród ciekawych informacji np. taką :

S201A RAPE METHYL ESTER VERSION (RME) Zd. do pracy na estrze oleju rzep. (RME)

Co świadczy o tym że producent przystosował właśnie to auto , poszedłem dalej i porównałem dwa takie same auta w REAL OEM ciekawiło mnie czym się różnią?

Każdy może to sobie sprawdzić.... jednak aby oszczędzić wam czasu wymienię tu kluczowe elementy :

Bak z innego tworzywa ,inna pompa paliwa w baku inna pompa pod progiem inne przewody paliwowe.

Co mnie nie zdziwiło specjalnie :

Pompa wysokiego ciśnienia , szyna CR czujnik w szynie jak i regulator są takie same .

Nie tylko bo wtryskiwacze również są te same.

Bio diesel ma tendencje do rozpuszczania gumy , jest znacznie gęstszy, więc jak sądzę przede wszystkim to wzięto pod uwagę szykując silnik do spalania bio diesla."

aczkolwiek osobiscie zapraszam do przeczytania całości