Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow !

Mam pewne plany zwiazane z montazem webasto do BMW E91 2.0d z 2006 roku. W zwiazku z czym mam do was pare pytan ;)

-Jaki model musze kupic (zeby podlaczyc pod i-drive)?

-co musi zawierac zestaw ?

-jak wyglada sytuacja z piotem BMW ori do webasto. Potrzebny jakis nadajnik w aucie?

-i czy dam rade sam zamontowac w samochodzie?

aaa i dodam jeszcze ze chcialbym kupic raczej uzywane na allegro badz na innym portalu

Opublikowano
-Jaki model musze kupic (zeby podlaczyc pod i-drive)?(...)

ThermoTop V z obsługą CAN.

-co musi zawierac zestaw ?

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=VU31&mospid=48831&btnr=64_1520&hg=64&fg=95

Generalnie to piecyk, wiązki przewodów, przewody cieczy chłodzącej, trójniki, elektrozawór, inne plastiki pod przednim zderzakiem z wycięciem na wydech, przewody paliwowe, pompę paliwa i trochę innych pierdół dopasowanych do konkretnego modelu samochodu.

-i czy dam rade sam zamontowac w samochodzie?

Jest cała masa autoryzowanych warsztatów które się w tym specjalizują. Na pewno będziesz musiał jeszcze przeprowadzić kodowanie i adaptację.

aaa i dodam jeszcze ze chcialbym kupic raczej uzywane na allegro badz na innym portalu

Prawdopodobieństwo, że trafisz na uszkodzony piecyk jest bardzo duże. Do tego musisz kupić dopasowaną pod względem wydatku pulsacyjną pompę paliwa, inaczej Webasto będzie Ci gasło. Do tego skompletować wszystkie przewody, trójniki i duperele będzie naprawdę ciężko aby było to tak jak w serii.

Przepływ cieszy chłodzącej przy webasto jest zmodyfikowany. Jest dodatkowy zawór + trójnik, który umożliwia skrócenie obiegu i ominięcie silnika. Uruchomione przy wyłączonym silniku webasto nie grzeje silnika, po uruchomieniu silnika pomaga się mu dogrzać do osiągnięcia temperatury ~70C a później się wyłącza.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak patrzylem link do aukcji ktora wysłał kolega krzysiek555 i porownywalem ze schematem to wynika ze brakuje pompki, wiazki kabli oran nadajnika do zdalnego sterowania ? Mam racje ? ;)

P.S Chodzi mi o to zeby samochod grzał sie w środku i zeby nagrzewal silnik.Jak rozumiem oryginalne webasto w BMW e91 grzeje tylko wnetrze samochodu na postoju?

Piszesz o jakims dodatkowym zaworze i trojniku. Mam rozumiec ze jeszcze jakas czesci beda do dokupienia?

Podsumowujac jesli ten piecyk za 700 zl kupie z allegro jakie beda koszta instalacji i lacznie wszystkich czesci?

Opublikowano
Jak patrzylem link do aukcji ktora wysłał kolega krzysiek555 i porownywalem ze schematem to wynika ze brakuje pompki, wiazki kabli oran nadajnika do zdalnego sterowania ? Mam racje ? ;)

Nie. Na pewno jeszcze przewody paliwowe (paliwo Webasto pobiera sobie osobnym przewodem z baku), plastik pod zderzakiem do wyprowadzenia wydechu, przewody cieczy chłodzącej, zwór.

P.S Chodzi mi o to zeby samochod grzał sie w środku i zeby nagrzewal silnik.Jak rozumiem oryginalne webasto w BMW e91 grzeje tylko wnetrze samochodu na postoju?

Tak. Starsze Webasta grzały również silnik, nawsze (np. ThermoTop V) mają dodatkowy zawór przełączający obieg. Na pewno powoduje to, że wystarczą 3 minuty i z nawiewów już wydostaje się wyraźnie ciepłe powietrze.

Piszesz o jakims dodatkowym zaworze i trojniku. Mam rozumiec ze jeszcze jakas czesci beda do dokupienia?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VC31&mospid=48480&btnr=64_1515&hg=64&fg=18

Podsumowujac jesli ten piecyk za 700 zl kupie z allegro jakie beda koszta instalacji i lacznie wszystkich czesci?

Polecam google - http://ogrzewaniapostojowe.pl/viewpage.php. Twoja okolica, podjedź sobie do takiego zakładu i zapytaj.

Pozdrawiam