Skocz do zawartości

[E39] 530d licznikowy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! mój pierwszy post i od razu przychodzę z problemem. Kupiłem tydz temu 530d e39 w aucie nie działał licznik, podpiąłem więc pod kompa wywaliło sensor abs'u. Sensor zamówiłem przyszedł po dwóch dniach wczoraj znalazłem chwile czasu wiec zabrałem się za wymianę. Oczywiście stary był tak stary że trzeba było go wyciągać w po kawałku. Po godzinie dłubania wydłubałem do czysta ,jeszcze psiuk wd40 i nowy pięknie wleciał w miejsce starego. Poskładałem wszystko i jakie było moje rozczarowanie gdy po ruszeniu licznik nawet nie drgnął :( . Dziś zauważyłem że przy odpalaniu nie świeci się kontrolka od absu (kumpel podpowiedział że powinna się zapalić żeby zaraz zgasnąć) do tego powiązałem sobie problem lampki ABSu z lampką ASC która w żaden sposób się jeszcze nie zapaliła, a powinna sadze bo klikałem kilka razy przyciskiem ASC i przytrzymywałem nawet po kilkanaście sekund. Moje pytanie, czy nie działający licznik mogę powiązać z nieświecącymi się lampkami ABSu i ASC? Gdzie może leżeć problem licznika?

http://www.youtube.com/watch?v=LQbhuAszw0o

Opublikowano

No więc na moje oko kolego to wygląda tak.

Po pierwsze nie napisałeś, czy pomimo nieświecącej kontrolki ABS-u i ASC czy te układy działają w ogóle.

Po drugie, na pierwszy rzut oka widać, że to licznik od anglika, domyślam się, że poprzedniemu właścicielowi wysiadł i wstawił od byle czego. Włącz test nr 1 i zobacz numer który Ci się wyświetli, czy pokrywa się z końcówką nr nadwozia.

Inną sprawą jest to że, pewnie jeśli ABS i ASC nie działa, to pewnie sprzedający celowo to ukrył i pokombinował aby te kontrolki się nie zaświeciły, tylko w miejscu tych kontrolek nie ma żarówek, są diody wiec pewnie je wydłubał.

A sprawa niedziałającego prędkościomierza to tak, że ja sami kiedyś miałem podobny problem po naprawie zanikających pikseli przez pewnego "speca" tak go nazwijmy. U mnie po prostu wskazówka haczyła się o tarczkę i też się blokowała i chodziła takimi skokami.

Oczywiście sam się zabrałem za to i poprawiłem, ale jeśli nie masz choć trochę zdolności manualnych i trochę zegarmistrzowskiej lepiej się nie zabieraj, bo możesz narobić więcej szkód jak pożytku. U mnie ta wskazówka się haczyła, ale u ciebie może być ten silniczek uszkodzony.

Moja rada jest taka, sprawdź i jeśli nie działają ABS i ASC to najpierw to napraw a potem kup dobry używany licznik ( musi on być konkretnie od tego modelu, tego samego rocznika i wersji silnikowej oraz takiej skrzyni biegów jak masz ) Poza tym jeszcze spec musi Ci go zaprogramować i to powinno rozwiązać twój problem.

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
Licznik od Anglika bo są jeszcze Polacy którzy mieszkają w Anglii ;) w tym ja, więc należało by żeby licznik pozostał Angielski. A czy te systemy działają wydaje mi się że tak jutro sprawdzę. Jak kol wiek dziękuje za pomoc w naprowadzaniu mnie na usterkę. :cool2: