Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

po wykonaniu testu przepływomierza DISEM otrzymałem następujące informacje. Na nominalnych niskich obrotach slinika przepływomierz zaniża wartości. W drugiej części testu przy obrotach 4100 RPM odczyty są prawidłowe. Czy ta sytuacja zaniżania na niskich obrotach może być wynikiem złego działania EGR?

Opublikowano

Moja odpowiedź brzmi TAK, najprawdopodobniej EGR przepuszcza spaliny - do czyszczenia.

Sprawdź w INPA jakie na biegu jałowym masz wartości oczekiwane a jakie zmierzone. Bo może to być też uszkodzony przepływomierz.

Opublikowano
Co do oczekiwanych wartosci w INPA niestety nie da rady ze wzgledu na sterownik DDE 3.0. Jest tylko podgląd wartości bieżących. Jak dobrze pamiętam to odczyt wynosi ~ !31. Opisane w pierwszym poście wartości pochodzą z DISA. Wartość przy 830 RPM wynoszą ok 300mg a powinno być 440-510mg. Przy wyższych obrotach @ 4100RPM wynik jest ~640.
Opublikowano
No niestety nie wiedziałem że to jest przed liftowe. w takim razie prędkość 100km/h czwarty bieg i pedał w podłogę i sprawdzanie czy ekonomizer dojdzie do 20 bez problemu i w miarę szybko. Wartości nie muszą być na poziomie 450 mogą równie dobrze być na poziomie 320.