Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam dylemat z butlą LPG. Aby przeszła na przeglądzie musi mieć ważną homologację. Jak będzie potraktowana teraz gdy w papierach mam date ważności do 2005. Teoretycznie ma ważną homologację ale jak to jest w praktyce. Proszę o szybką odpowiedź, muszę jechać na przegląd.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w praktyce malo kto patrzy na homologacje butli

U mnie w praktyce zawsze patrzą na homologację :doh:

Jak masz ważną do 2005, to nie ma problemu, jest 2005. Ciekawe, jak załatwisz sprawę w przyszłym roku... czy można odnowić homologację, czy trzeba butlę wymienić?

Kai
Opublikowano
Dzisiaj byłem na stacji diagnostycznej i niestety przegląd mam na 2 ttygodnie. Muszę wymienić butlę na taką z ważną homologacją na conajmniej rok czyli okres od przeglądu do przeglądu. Używanej nie mam skąd załatwić więc pozostaje mi kupno nowej :duh:
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
z tego co się orientuje to można podbic legalizacje do starej butli tylko muszą sprawdzić jej szczelność (zawory)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

DOkładnie tak samo, jak z gaśnicami, tylko nie wiem, czy to zakłady "normalnych" gazowników potrafią, czy trzeba gdzież extra szukac.

Swoją drogą butle mają homologację na 10 lat, więc już sporo przejeździłeś... (chyba, że miałeś krótszą - jaki producent?)

Kai