Skocz do zawartości

CHCE KUPIĆ E49 530D COMMON RAIL.PORADY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM WSZYSTKICH.Wim że może piszę w nie odpowiednim dziale ale jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałość :D mam na oku pewne autko w nawet dobrej cenie.Ale wcześniej jezdziłem innymi autkami a z BMW miałem mało styczności. ale do sedna. 530d common rail.Na co zwrócić uwage przy kupnie?jakie sa typowe(o ile sa)wady tego modelu??gdzie patrzeć i na co przy kupnie>>zaznaczam ze skrzynia automat...jakie jest REALNE spalanie w mieście(mowa o normalnej płynnej jezdzie;-)) i poza miastem.??proszę o szybką odpowiedz bo jutro jade sie dogadac.autko jest z 2000r.i wlaśnie ostatnia sprawa....co polecacie w ostateczności...automat czy manual??pozdrawiam :D :D :D

Edytowane przez hayabusawro

Opublikowano

Hej, po pierwsze popraw temat.

Nie ma takiego czegoś jak E46 530D , E46 to seria 3, a dalej piszesz , że 530D czyli seria 5 a to już E39.

Co do spalania podczas normalnej jazdy to jeździłem takową tyle, że w manualu i z 199r. spalała 6,8-7,2 L/100km, nie męcząc auta.

Na trasie jadąc z tempomatem prędkościa 140km/h spalanie było 6,5/100km.

Automat spali więcej o około 1L/100km

Co do skrzyni trzeba sprawdzić czy podczas jazdy płynnie zmienia biegi, jeżeli nie np. szarpie odpuść.

Pozdro

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
  • Autor
szarpie...czyli ze co przy zmianie biegów po prostu "wyrywa" do przodu???sorki ale nigdy nie miałem autka z automatem....slyszałem ze turbina lubi paść....to prawda??rozmawiałem z ludźmi którzy latają takimi autkami i opinie są różne...jedni chwalą a inni wiadomo....gadałem z ludźmi którzy nie mają takowego bmw i nie chwalą...mówia ze pali nawet 11-12l/100km...w tym 3 mechaników...sam juz nie wiem czy automat czy manual...aha...jeszcze jedno.jak z częściami???potrafią zrujnować portfel??autko które mam zamiar kupić ma ok.22000km przebiegu...podobno....czego można sie spodziewać??ale głownie chodzi mi o spalanie...autko będzie jeżdziło w trasy.....od tego zależy moja przyszła praca wieć proszę o realne opinie...wylicze sobie średnią.... :D :D :D
Opublikowano
Hej. Mam automat z 2000r po lifcie. Pali mi na trasie z tempomatem przy 110-120 6,5l/100km. Miasto 8l a w zime z 9l ale webasto chodzi dopuki silnik nie zlapie temp. Wymienialem zawieszenie po 2 latach od sprowadzenia bo walilo. Stare gumy szybko sie wybijaja jak zlapia dziur. Koszt to 2500 bez amortyzatorow sam wymienialem. Czesci FEBI. Przebieg pewnie masz 220 000 a nie 22 000. Silnik jest twardy bo ciezko zaorac 3 litowego diesla. Problemem moze okazac sie kilka zeczy na silniku elektronika i skrzynia. Ja kupilem swoja z 300 000 km. Mialem wymienione juz 3 wtrysiwacze. Wymienilem pompe wody 350zl poduszki pod skrzynia i silnikiem razem 600zl. Co do elektronoki to czujniki ABS x 2 po 220 szt i polozenia walka za 260. Mozesz kupic w lepszym lub gorszym stanie ale auto 11 lat to o ile ktos nie zrobil to ty bedziesz musial. Jak sie w miare dba to fajny samochodzik. Czesci kosztuja do kazdego auta.