Skocz do zawartości

CHCE KUPIĆ E49 530D COMMON RAIL.PORADY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
WITAM WSZYSTKICH.Wim że może piszę w nie odpowiednim dziale ale jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałość :D mam na oku pewne autko w nawet dobrej cenie.Ale wcześniej jezdziłem innymi autkami a z BMW miałem mało styczności. ale do sedna. 530d common rail.Na co zwrócić uwage przy kupnie?jakie sa typowe(o ile sa)wady tego modelu??gdzie patrzeć i na co przy kupnie>>zaznaczam ze skrzynia automat...jakie jest REALNE spalanie w mieście(mowa o normalnej płynnej jezdzie;-)) i poza miastem.??proszę o szybką odpowiedz bo jutro jade sie dogadac.autko jest z 2000r.i wlaśnie ostatnia sprawa....co polecacie w ostateczności...automat czy manual??pozdrawiam :D :D :D Edytowane przez hayabusawro
Opublikowano

Hej, po pierwsze popraw temat.

Nie ma takiego czegoś jak E46 530D , E46 to seria 3, a dalej piszesz , że 530D czyli seria 5 a to już E39.

Co do spalania podczas normalnej jazdy to jeździłem takową tyle, że w manualu i z 199r. spalała 6,8-7,2 L/100km, nie męcząc auta.

Na trasie jadąc z tempomatem prędkościa 140km/h spalanie było 6,5/100km.

Automat spali więcej o około 1L/100km

Co do skrzyni trzeba sprawdzić czy podczas jazdy płynnie zmienia biegi, jeżeli nie np. szarpie odpuść.

Pozdro

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
szarpie...czyli ze co przy zmianie biegów po prostu "wyrywa" do przodu???sorki ale nigdy nie miałem autka z automatem....slyszałem ze turbina lubi paść....to prawda??rozmawiałem z ludźmi którzy latają takimi autkami i opinie są różne...jedni chwalą a inni wiadomo....gadałem z ludźmi którzy nie mają takowego bmw i nie chwalą...mówia ze pali nawet 11-12l/100km...w tym 3 mechaników...sam juz nie wiem czy automat czy manual...aha...jeszcze jedno.jak z częściami???potrafią zrujnować portfel??autko które mam zamiar kupić ma ok.22000km przebiegu...podobno....czego można sie spodziewać??ale głownie chodzi mi o spalanie...autko będzie jeżdziło w trasy.....od tego zależy moja przyszła praca wieć proszę o realne opinie...wylicze sobie średnią.... :D :D :D
Opublikowano
Hej. Mam automat z 2000r po lifcie. Pali mi na trasie z tempomatem przy 110-120 6,5l/100km. Miasto 8l a w zime z 9l ale webasto chodzi dopuki silnik nie zlapie temp. Wymienialem zawieszenie po 2 latach od sprowadzenia bo walilo. Stare gumy szybko sie wybijaja jak zlapia dziur. Koszt to 2500 bez amortyzatorow sam wymienialem. Czesci FEBI. Przebieg pewnie masz 220 000 a nie 22 000. Silnik jest twardy bo ciezko zaorac 3 litowego diesla. Problemem moze okazac sie kilka zeczy na silniku elektronika i skrzynia. Ja kupilem swoja z 300 000 km. Mialem wymienione juz 3 wtrysiwacze. Wymienilem pompe wody 350zl poduszki pod skrzynia i silnikiem razem 600zl. Co do elektronoki to czujniki ABS x 2 po 220 szt i polozenia walka za 260. Mozesz kupic w lepszym lub gorszym stanie ale auto 11 lat to o ile ktos nie zrobil to ty bedziesz musial. Jak sie w miare dba to fajny samochodzik. Czesci kosztuja do kazdego auta.