Skocz do zawartości

Głośność radia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Radio z małym wyświetlaczem. Po przekręceniu kluczyka jak się samo włącza to gra tylko lewy przedni głośnik i na dodatek bardzo głośno. Jak już ustawię balance i fader to po odpaleniu radio pamięta, żeby grać wszystkimi głośnikami ale głośność i tak daje prawie na full. Jest tak za każdym razem i już mnie to wku.... . Znalazłem na forum tylko jeden wątek na ten temat ale ( viewtopic.php?f=72&t=129297&p=907811&hilit=g%C5%82o%C5%9Bno%C5%9B%C4%87+radia#p907811) no ale szybko ten temat się urwał a rozwiązania brak. Minęło 1,5 roku więc może ktoś już wie coś więcej??
Opublikowano
Umiera\umarłą pamięć lub błąd. W zależności od wyposażenia (chyba bo niektórzy znajomi tego nie mają) kluczyki\moduł komfortu (model kluczyka z wymienną baterią-takie mam) zapamiętują ustawienia w chwili gaszenia auta. Czyli masz 2 kluczyki na jednym ustawiasz RMF klimę 19C na przykład i gasisz auto, odpalasz auto drugim kluczykiem ustawiasz Radio Zet 30C i grzanie foteli i gasisz auto. Teraz który kluczyk włożysz ustawienia się włączą takie jak w chwili wyłączenia auta. Tak to działa u mnie. Mam 2 kluczyki lato/zima :) oczywiście wszelkie zmiany w ustawieniach zapisywane są w chwili gaszenia auta. U ciebie poprostu z niewiadomych przyczyn auto zapisuje ustawienia max głośność i lewy głośnik. Albo pamięć umiera albo jakiś błąd.
Opublikowano
  • Autor

No to pytanko. Gdzie to jest zapamiętywane?

Edit. z tego co piszesz to chyba w kluczyku :)

Opublikowano
  • Autor
No dobra. Mam 3 kluczyki z pilotem z wymienna baterią. W jednym działa pilot i jego używam, w pozostałych nie działają baterie. Może spróbować wymienić baterie, zaprogramować kluczyki i zobaczyć czy przyniesie to jakąś poprawę?
Opublikowano
  • Autor
Sprawdzone i nic z tego. Mam 5 kluczyków, wszystkie działają, 3 z pilotem tez działają. Wszelkie kombinacje z odpalaniem na jednym kluczyku, gaszenie, wysiadanie, zamykanie centralnego, otwieranie innym kluczykiem, odpalanie nie przyniosły skutku. jedynie jak nie minie minuta lub dwie to radio pamięta głośniki tylko głośność zwiększa. Może w radiu jest jakaś bateryjka padtrzymująca pamięć? Jak wyłączę kluczyk na pozycję 1(świeci temperatura i poduszka) i ręcznie wyłączę radio to bez względu na czas który upłynął radio włącza się z poprzednimi ustawieniami. Jakieś rady?
Opublikowano
  • Autor

Rozwiązałem problem w taki oto sposób. Po wyjęciu radia widzimy kostkę z kablami. Są 3 grube i dużo cieńszych. Jeden z grubych ma kolor niebieski z jakimś tam paskiem. W nim pojawia się +12 po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 i 2. Uciąłem ten kabel i część która idzie z wiązki zaizolowałem a część która wystawała z kostki zmostkowałem z przewodem obok który ma na stałe +12. Efekt taki, że po wyłączeniu kluczyka w pozycję 0 radio gaśnie ale zapamiętuje ustawienia. Oby tylko nie żarło akumulatora.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Zjada akumulator, nowy. Po dwóch dniach, tylko do pracy i z powrotem po 3 km w jedna stronę i dzisiaj ledwo zakręcił :-/
Opublikowano

Cześć,

mam dokładnie ten sam problem, po przekręceniu kluczyka gra bardzo głośno lewy przód. Tylko u mnie cały czas jest ustawiony na maks kontrast (myślę, że nawet poza skalę) i nie umiem go zmniejszyć. U Ciebie też jest z nim problem? Może to jakiś kolejny etap w/w usterek? Chciałem oddać radio do naprawy wyświetlacza, wertuję google w poszukiwaniu rozwiązania problemu, ale boję się, że nie ma już czego reanimować :(

Moje radio to BMW Business RDS (kaseciak z dużym wyświetlaczem). BTW, może ktoś się orientuje jaka jest "uczciwa" forumowa cena za taki sprawny sprzęt?