Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam takie pytanko. Otóż posiadam e90 325i i chciałbym w niej wymienić silnik na mocniejszy tzn. 3 lub 3,5biturbo i tu właśnie kieruję prośbę o pomoc do was. Czy istnieje taka możliwość i co bym musiał powymieniać ponieważ z tego co wiem to są to te same silniki tylko różnią się wielkością cylindrów czy coś takiego. Niestety mechanikiem nie jestem i nie znam się na tym a chciałbym uzyskać więcej mocy a to mi sie zdaje najtańszym rozwiązaniem jeśli będzie to wyglądało tylko na wymianie silnika bez osprzętu. Dlatego proszę o odpowiedz na pytanie. Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
Opublikowano
Czy istnieje taka możliwość i co bym musiał powymieniać ponieważ z tego co wiem to są to te same silniki tylko różnią się wielkością cylindrów czy coś takiego.

Właśnie dlatego, że nie jesteś mechanikiem to bardzo się mylisz. To nie wielkośc cylindrów tylko to z czego są zbudowane tłoki korbowód, stopień kompresji i rodzaj zastosowanego wtrysku mieszanki oraz gdzie ten wtrysk następuje mają wpływ na moc. Silnik n54 to koszt 15 tys dochodza do tego wieksze hamulce inna skrzynia wał półosie nie mówiąc już o sterowniku silnika i kosztach z zakodowanie tego wszystkiego zeby działało, późniejsze problemy ze sprzedaża tak modyfikowanego samochodu oraz to, że poniesione koszta nigdy sie nie zwrócą.

Wg mnie możliwość jest ale nie warto

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam dzięki za odpowiedz na moje pytanie. Ale teraz przez zaistniałą sytuacje mam kolejne zapytanie odnośnie podniesienia mocy w moim modelu. Co moglibyście doradzić wymiana turbo w profesjonalnej firmie chip tuning czy jakieś inne propozycje. Dodam że w grudniu jak będę znajdował się w pl będę wymieniał w firmie MG Motosport cały układ wydechowy to pomoc również zwiększy moc o jakieś 35KM no i poprawi estetykę na której również mi zależy . Proszę o dalsze rady odnośnie mojego pytania czy warto zainteresować się ta wymianą turbo na coś mocniejszego ponieważ również są z tym związane duże koszta. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi co doradzacie :)
Opublikowano

W czym chcesz wymieniac turbo?

Wrzuc wykresy przed i po wydechu

Opublikowano

Wrzuc wykresy przed i po wydechu

Opublikowano (edytowane)

Jak to w czym pewnie w 325i z opisu, co nie da się ??? :D

A już tak na serio, Panowie naprawdę warto wiedzieć czym się jeździ.

Edytowane przez martinez77
Opublikowano
aaaa jak w 325i to wez pod uwagę ze przy przednim napędzie jak wsadzisz większe turbo to możesz mieć problemy z trakcją :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
Witam dzięki za odpowiedz na moje pytanie. Ale teraz przez zaistniałą sytuacje mam kolejne zapytanie odnośnie podniesienia mocy w moim modelu. Co moglibyście doradzić wymiana turbo w profesjonalnej firmie chip tuning czy jakieś inne propozycje. Dodam że w grudniu jak będę znajdował się w pl będę wymieniał w firmie MG Motosport cały układ wydechowy to pomoc również zwiększy moc o jakieś 35KM no i poprawi estetykę na której również mi zależy . Proszę o dalsze rady odnośnie mojego pytania czy warto zainteresować się ta wymianą turbo na coś mocniejszego ponieważ również są z tym związane duże koszta. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi co doradzacie :)

...jaką moc chciałbys mieć i jaki poziom spalania zaakceptujesz? ... po "odetkaniu" napewno bedzie robiony nowy program(?) ...domyślam się, że Compsport ... poza tym tak jak napisał lobo samo podniesienie mocy bez wzmocnienia przeniesiania napędu, hamulców i zawieszenia ?

Opublikowano
Ok wielkie dzięki widzę że można liczyć na waszą pomoc a nie każdy urodził się mechanikiem samochodowym i może dopiero zaczynam swoją przygodę z tuningiem . Ale widzę że chyba jednak będzie lepiej zapłacić i oddać samochód komuś kto się zna na rzeczy niż błagać o pomoc kogoś kto może sam nie ma dużo do powiedzenia :) Pozdrawiam
Opublikowano
Wg. mnie też nieopłacalne, wymień rury, dodaj ładny program, ew. jakiś filtr powietrza i ciesz sie lepszą jazdą za umiarkowane pieniądze, im dalej tym lepiej myśleć o 330i bądź 335i.
Opublikowano
Ja jeszcze tylko dodam że jak próbowałem się tak całkiem orientacyjnie dowiedzieć ile by kosztował swap (silnik kompletny + skrzynia) z M3 e92 do 335i e92 to wycenili mi to na 45000 pln..

No ale z 15k jak nie lepiej bys odzyskal sprzedajac obecne graty.

Opublikowano
Ja jeszcze tylko dodam że jak próbowałem się tak całkiem orientacyjnie dowiedzieć ile by kosztował swap (silnik kompletny + skrzynia) z M3 e92 do 335i e92 to wycenili mi to na 45000 pln..

No ale z 15k jak nie lepiej bys odzyskal sprzedajac obecne graty.

Niby tak, ale mam tylko skrzynie i silnik z M3, a gdzie wygląd...? hamulce? zawieszenie? :)

Odnośni 325i to lepiej

a) sprzedać autko i kupić albo coś z turbo pod maską (bo w wolnossakach cięzko się podnosi moc - a bynajmniej jest to kosztowe)

b)zainwestować jak ktoś wyżej napisał w ładny dolot, wydech, program i to tak naprawdę wszystko co można zrobić przyrost max 20 koni, czasem nie zauważalny. (chociaż jest na forum kolega co w 328i wymienił kilka gartow i lepiej mu lata :) )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego temat rzeka. Sam tego nie ogarniesz. Swap na wiekszy silnik to koszt od 15 do ..... nie ma ceny granicznej. Musisz wymienic silnik, skrzynie, dyfer hamulce, pewnie wiazke, wydech .... Zawsze mozesz zalozyc komproser, robi cos takiego np: pro charger. Gra nie warta swieczki.
Krzysztof
Opublikowano
Witam was no i tak zaraz lepiej w końcu wiem co i jak i czy warte to świeczki ale z tego co widzę to nie za bardzo. Więc pozostaje sie cieszyć tym co mam a za jakieś 2 latka zmienić od razu na coś mocniejszego bez kombinowania . Wielkie dzięki tym co potrafili mi pomóc na dręczące mnie pytania. Pozdrawiam