Skocz do zawartości

318d Problem z odpaleniem na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam następujący problem gdy rano po nocy odpalam muszę kręcić 5-8s aż odpali i łuna białego dymu;/ ostatnio zmieniałem amorki to kazałem od razu sprawdzić swiece żarowe okazało się że 3 są spalone a jedna ma zwarcie więc kazałem wymienić wszystkie na beru od razu odetchnąłem z ulgą myśląc że wszystkie problemy z porannym odpalaniem się skończyły ale nic się nie poprawiło więc dziś sprawdziłem czy jest napięcie na tym czerwonym przewodzie w puszce EDC pod maską diagonoza "napięcia brak" więc myślę bezpiecznik pewnie poszedł znalazłem słynny bezpiecznik f104 i był spalony więc znowu szczęsliwy że znalazłem przyczynę, ale że wszystkie sklepy motoryzacyjne już zamknięte bo było po szesnastej więc nie kupiłem nowego bezpiecznika rozebrałem stary i nalutowałem na oba końce cienki drucik podłączyłem i napięcie się pojawiło na czerwonym przewodzie pod maską ale gdy odpaliłem auto drucik się przepalił lutowałem go jeszcze 3 razy ale za każdym razem przepalało ten drucik i teraz nasuwa się pytanie czy to winna zbyt cienkiego drucika czy mam gdzieś zwarcie nie chciałem zwiększać grubości drucika bo gdyby się okazało że mam gdzieś zwarcie a obwód by się nie przerwał to nie chce mysleć jak by się to skonczyło a jeżeli mam zwarcie to gdzie ono może występować :?: przeciez od bezpiecznika ten przewód idzie do tego przekaznika i potem chyba do świec skoro świece mam nowe to gdzie to zwarcie w tym przekaźniku ?? :mad2:

http://images45.fotosik.pl/1880/47dcdecf84842fbc.jpg

http://www.autocentrum.pl/awc/zowik05/bmw-seria-3-2002/

Opublikowano

kolega sobie może generalnie odpowiedzieć na pytanie , zmieniajac bezpiecznik :)

a jak koledzie sie nudzi to prostownik z regulacja natężenia lub żarówki do jego zmniejszenia :) , multimetr , akumulator kwasowo ołowiowy lub inni odbiornik prądu i wpinanie bezpiecznika tego naprawianego w obwód i sprawdzanie czy wytrzyma założone natężenie czy czasem nie pali sie przy nizszym , ale prosciek kupic nowy ps pewnie znowu swieca poszla skoro tak pali