Skocz do zawartości

Zle wskazania obrotomierza w e36 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z obrotomierzem. Zauwazylem, ze obrotomierz pokazuje o jakies 300-500 obr/min za duzo. Po przekreceniu kluczyka wskazowka wskakuje na okolo 300 obr/min (silnik nie pracuje), a po wlaczeniu silnika wskazuje zamiast okolo 800 obr/min - okolo 1300 obr/min. Wie ktos czy da sie to naprawic? Dodam, ze wczoraj wymienialem olej, kasowalem inspekcje i za pierwszym razem zamiast polaczyc piny 7 i 19 polaczylem przez pomylke 1 i 19, wiec moze to przez to? Prosze o pomoc.

Opublikowano
Zadnych innych objawow nie stwierdzilem, wydaje mi sie, ze silnik pracuje tak jak przed ta usterka obrotomierza. Jak robie test zegarow to wskazowka startuje od tych 300 obr/min i konczy na tym. Jak przekrece stacyjke na 0 to wskazowka po 2-3 sekundach opada spowrotem na 0 obr/mon.
Opublikowano
Sprawdziłem inny obrotomierz i obroty byly wskazywane poprawnie, wiec na pewno cos sie stalo z samym obrotomierzem. Wie ktos czy mozna temu zaradzic samemu? Czy oddac do naprawy/wymienic?