Skocz do zawartości

[E61] opony zimowe 225/55/R16 Run Flat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem na forum dotychczasowych dyskusji nt opon. Mam zamiar kupić opony zimowe na felgi 16" do mojej E61 520d z 2006 roku. W chwili obecnej na tych felgach mam opony letnie 225/55/R16.

Planuję zakup opon Run Flat.

Ogólnie szukając w sieci nie ma dużego wyboru w tych oponach. Na oponeo znalazłem dwie:

- Continental ContiWinterContact TS830 P 225/55 R16 95 H za 727PLN/szt

- Dunlop SP WINTER SPORT M2 225/55 R16 99 H XL za 857PLN/szt

Na forum czytałem bardzo pozytywne opinie nt TS830 i pewno to będzie mój wybór, no chyba że ktoś doradzi mi inną oponę. Zastanawiam się na load index - czy 95 nie będzie zbyt małym dla E61 Touring ?

Czy ktoś zna miejsce gdzie moge kupić takie opony w cenie lepszej niż na oponeo.pl ? Mnie udało się znaleźć http://www.sklepopon.pl/opona/continental_contiwintercontact_ts_830_p_ssr_28311.html za 698,75PLN/szt.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tez wlasnie szukam do mojego 520d touring '08. Mieszkam w Niemczech i czesto bede jezdizl na pobliskich Alp na narty, wiec rozmawialem z dealerem u ktorego kupilem auto jakie powinienem miec opony. Poleca CONTINENTAL WINTERCONT TS830P BMW+ lub DUNLOP SP WINTER SPORT 4D w rozmiarze 225/55 R16. W normalnych sklepach kosztuja tu okolo 180e sztuka, czyli mniejwiecej tyle co wszystkie opony tego rozmiaru. W Polsce moze beda troche tansze. Nie jestem tylko pewien czy to sa run-flat, bo o to nie zapytalem :/

Mowi tez ze indeks ladownosci 95 spoko wystarczy do normalnego uzytku, a jak planuje auto przeladowac ponad norme to i tak bardziej powinienem sie martwic zawieszeniem i ewentualna utrata gwarancji niz oponami :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
zajrzyj do autoopony.eu. mają duży wybor i dobre ceny, jesli nie będzie tego modelu to porozmawiaj z nimi, może zamówią je dla Ciebie. ja u nich kupuje zawsze i moge ich polecić!