Skocz do zawartości

530d - wyciek oleju z turbo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy jest możliwe, aby turbo popuszczało na łączeniu gorącej i zimnej części? Nie mam pojęcia czemu, ale z turbo leje mi się olej. W niedużej ilości, ale zostawiam kropki po 5-10cm.

Zastanawiam się, co może to powodować. Na początku myślałem, że może separator odmy nie działa prawidłowo i przewala olej, ale cybant na wyjściu turbo na intercooler dalej popuszcza mimo porządnego skręcenia i ułożenia.

W środku turbo wydaje się być sucho :/

Górna dziura dla niekumatych, obok cyferki cztery :)

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=11_2340&hg=11&fg=50

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kiedy miałeś wymienianą odmę/separator oleju? To on odpowiada za wyłapywanie wiekszych cząsteczek oleju z powietrza idącego na turbo. Lekki film olejowy powinien być ale jak się już olej wylewa to jest go tam stanowczo za dużo. Odmę/separator powinno się wymieniać co 2-3 zmiany oleju w silniku. Ja robię tak, że raz wymieniam sam filterek a następnym razem wymieniam cały komplet: obudowa + uszczelki + filterek.

Pzdr.