Skocz do zawartości

E36 M43 1.8 - czy dobrze odpowietrzyłem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Przy grzebaniu w silniku odczepiłem kilka przewodów z cieczą chłodzącą.

Należy oczywiście w takim przypadku, po poskładaniu wszystkiego do kupy, odpowietrzyć układ prawa?

Odkręciłem wlew płynu chłodzącego i plastikową śrubkę odpowietrzającą, odpaliłem silnik, później trochę pogazowałem, razem z załączonym grzaniem w środku samochodu aż do nagrzania i do momentu kiedy spod śrubki przestała lecieć piana a zaczął zielony płyn chłodzący.

Po tej operacji w zborniczku na płyn chłodzący było trochę piany powyżej lini cieczy.

Czy prawidłowo odpowietrzyłem układ?

Opublikowano
Jeżeli w środku leciało gorące powietrze ,dolny przewód chłodnicy był ciepły jak i cała chłodnica to powinno byc dobrze .Teraz zakręc śrubkę do odpowietrzania dolej płynu do wysokości 3/4 zbiorniczka przy chłodnicy i pozwól żeby silnik ostygł .Następnie odpal odkręc korek zbiorniczka i sprawdż czy przy obrotach rzędu 1000-1200/min masz strumień przelewowy w zbiorniczku ,jeśli tak to wszystko oki ,przez kilka dni obserwuj stan cieczy jeśli zajdzie potrzeba to na zimnym uzupełnij do połowy zbiorniczka i pilnuj żeby ten stan się utrzymywał.
Opublikowano

Było ciepłe powietrze, przewody były ciepłe.

Teraz mam inny problem, Zbyt mocno dokręciłem plastikową śrubkę odpowietrzania i ukręciłem jej łepek. Powstała w tamtym miejscu nieszczelność.

Czy mogę tak jeździć w poszukiwaniu nowej śruby, czy kategorycznie nie?

Opublikowano

Załatwiłem nową śrubkę.

Niestety, przy usuwaniu starej, jej cześć + troche drobnych plastikowych fraków wpadło do środka.

Pytanie: jak to usunąć? wypadnie razem ze zmianą płynu chłodzącego?

Czy w zbiorniczku jest jakieś sitko, które zatrzyma element, żeby nie poleciał dalej?