Skocz do zawartości

320d automat Terkot przy niskich obrotach na R i D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

320d, automat, 2003 r.

Wczoraj wymieniłem olej silnikowy, filtr oleju oraz filtr powietrza u mechanika. Dzisiaj zaobserwowałem dziwny terkot, który jest słyszalny w kabinie, ale tylko podczas niskich obrotów np na parkingu (auto stoi) bez dodawania gazu po wbiciu R zaczyna być słyszalne terkotanie na pozycji D trochę mniej słyszalne (na P i N terkot nie jest słyszalny)

Czy ktoś ma jakiś pomysł czym może być spowodowane terkotanie? Czy wymiana ww. materiałów eksploatacyjnych mogła mieć na to wpływ? (podczas wymiany zmieniłem olej, ostatnio był wlany 5W-40 teraz wlałem 0W-40)

Masz problem z DLR? Pisz...
Opublikowano
Witam

320d, automat, 2003 r.

Wczoraj wymieniłem olej silnikowy, filtr oleju oraz filtr powietrza u mechanika. Dzisiaj zaobserwowałem dziwny terkot, który jest słyszalny w kabinie, ale tylko podczas niskich obrotów np na parkingu (auto stoi) bez dodawania gazu po wbiciu R zaczyna być słyszalne terkotanie na pozycji D trochę mniej słyszalne (na P i N terkot nie jest słyszalny)

Czy ktoś ma jakiś pomysł czym może być spowodowane terkotanie? Czy wymiana ww. materiałów eksploatacyjnych mogła mieć na to wpływ? (podczas wymiany zmieniłem olej, ostatnio był wlany 5W-40 teraz wlałem 0W-40)

Witam na poczatek zapytam czemu zmieniles olej z 5w40 na zadszy olej ? radze zmienic olej na 5w30 a po drogie przyczyna trekotania jak powiadasz zakladam ze slizgacz lancuszka rozrzadu bedzie do wymiany slabo napina lancuszek i wiaze sie to z tym ze luzny lancuszek bedzie ci coraz bardziej uszkadzal slizgacz a do tego dojdzie uszkodenie lancuszka czego ci nie rzycze i beda wieksze koszta.wymiana slizgacza razem z czescia i wymiana wyniosla mojego znajomego okolo 600zl moge sie mylic ale sprawdz to na poczatek.Dodam ze wlales zadki olej gdzie na zimnym silniku jest gesty i moze eliminowac to do czasu rozgrzania trekotanie zmien olej na 5w30 jak bedzie to dalej to moze to byc slizgacz pozdrawiam