Skocz do zawartości

Układ chłodzenia silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu jestem zmuszony uzupełniać płyn chłodzący, a nie mogłem namierzyć wycieku. W ASO uzyskałem informację, że nie mam w zbiorniczku wyrównawczym zaworu ciśnieniowego i jak układ się nagrzeje, w układzie dochodzi do wrzenia i płyn się wylewa - dobrze, że już wiem, co jest grane:) Nie wiem jak to się stało, że zaworu nie ma, ale mniejsza o to, aby usunąć usterkę trzeba kupić cały zbiorniczek. Na Allegro jest zatrzęsienie używanych zbiorniczków, ale jak sprawdzam, czy mają zawór, okazuje się, że tak jak u mnie jest tam dziurka i tyle - możecie sprawdzić jak jest u Was, bo zgłupiałem zupełnie?

Taki sam zbiorniczek jest montowany w E70 i E71, zajrzycie proszę pod korek i dajcie znać, co jest we wgłębieniu obok wlewu płynu chłodzącego? :shock:

Opublikowano
  • Autor

Poszukałem, popytałem i wiem, że tam gdzie mam dziurę ma być dziura, bo to nic innego jak otwór odpływowy dla nadmiaru płynu chłodzącego, a już byłem gotowy wymieniać cały zbiornik :mad2:

No ale cóż z tego, że wiem po co ta dziura, skoro ta wiedza nie rozwiązuje problemu, płyn chłodzący się wylewa i to na biegu jałowym - pojawia się w tym otworze po rozgrzaniu silnika i nie potrzeba do tego wysokich obrotów, więc obstawiam, że coś nie tak z korkiem, macie jakieś inne pomysły?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Poszukałem, popytałem i wiem, że tam gdzie mam dziurę ma być dziura, bo to nic innego jak otwór odpływowy dla nadmiaru płynu chłodzącego, a już byłem gotowy wymieniać cały zbiornik :mad2:

No ale cóż z tego, że wiem po co ta dziura, skoro ta wiedza nie rozwiązuje problemu, płyn chłodzący się wylewa i to na biegu jałowym - pojawia się w tym otworze po rozgrzaniu silnika i nie potrzeba do tego wysokich obrotów, więc obstawiam, że coś nie tak z korkiem, macie jakieś inne pomysły?

Na zimnym silniku sprawdz poziom płynu. Powinien być na poziomie max - pokrywać się z napisem max

Następnie włącz silnik i rozgrzej motor włącz normalnie klimę. Jak rozgrzejesz motor to zgaś silnik i sprawdz ponownie jak wystygnie.

Może po prostu może dawno nie był uzupełniany.

Wszystkie płyny w X trzeba uzupełniać co jakiś czas. Nie ma tak że wystarczy raz zalać i będzie. Wszystko się trochę zużywa tym bardziej olej i płyn w chłodnicy. Zawsze mogą się pojawić jakieś ubytki i trzeba uzupełniać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany, musiałem wymienić zbiornik wyrównawczy, ale nie dlatego, że nie ma zaworu, tylko rozszczelnił się wewnątrz otworu przelewowego. Bobrze, że wymieniłem tylko termostat (akurat łatwe do przeprowadzenia i nie rujnuje portfela), bo już padały pomysły wymiany pompy wody, czyszczenia chłodnicy, itp.. Przy okazji wyeliminowałem uszkodzenie uszczelki pod głowicą i samej głowicy.

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :D