Skocz do zawartości

Śruba koła pasowego.. Co za Franca?!! jak odkręcić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Moim problemem jest śruba koła pasowego przy silniku M43 E36 1995 r..

Niby sobie zwykła śrubka.. :nienie: wciskasz bieg, blokujesz koła chamujesz i odkręcasz.. :mad2: Standard przynajmniej tak mi sie wydawało do dzisiaj..

klucz 22 metrowe przedłużenie i nic.. z wielkim wysiłkiem ale kręci sie razem z kołem pasowym śruba nieruszy.. No i kto zna odpowiedz na moje pytanie to niech sie wypowie..

Powiem tylko że doszły mnie wieści że istnieje jakaś blokada tej śruby :modlitwa: (niewiem czy to prawda.. a jeśli ta blokada jest to jak ona wygląda??)

Zabiegi odkręcania tej śruby prowadzone były w warsztacie naprawczym..

Dziękuje zgóry za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

To co to za warsztat??????

Pod rozrusznikiem, a przed krawędzią z misą olejową jest odlew na bloku silnika do śruby przykręcającej skrzynię i w samym roku tego odlewu jest otwór który powinien być zaślepiony niebieskim lub kremowyn korkiem. Przewody paliwowe mogą trochę przeskadzać.

Należy w ten otwór włożyć kołek (najlepiej jakaś oszlifowana na końcu śruba od głowicy ze względu na twardość na wymiar 8-10 - dokładnie nie pamiętam i zablokować koło zamachowe gdy tłok na pierwszym cylindrze jest w górnej pozycji).